FBI-bukta a MegaUpload ügyében

Lassan halad előre a MegaUpload, így Kim Dotcom ügye, ám a legfrissebb tudósítás szerint egy új-zélandi bíróság tegnapi határozatában kimondta, hogy a kalózmaffiának is nevezett csoport vezetőjének házát januári letartóztatása idején törvénytelenül kutatta át a rajtaütésben részt vevő 70 rendőr.

Ahogy annak idején az IT café is beszámolt róla, évekig tartó nyomozás után, bírósági felhatalmazással, az igazságügyi minisztérium és az FBI által közösen, nemzetközi segítséggel végrehajtott akció keretében négy embert vettek őrizetbe Új-Zélandon, köztük az oldal alapítóját, Kim Dotcomot (Kim Schmitz), a gyanúsítottakat öt bűncselekménnyel, köztük bűnszövetkezetben elkövetett, a szerzői jogi törvényt megsértő tettekkel, illetve pénzmosással vádolják. A vád szerint a gyanúsítottak a MegaUpload és a kapcsolódó oldalak működtetésével az előfizetési díjak és a hirdetések útján önmaguknak 175 millió dollár hasznot termeltek, miközben a jogtulajdonosoknak 500 millió dolláros kárt okoztak. Az azóta folyó eljárás során Dotcom ügyvédei szilárdan kitartanak amellett, hogy védencük ártatlan, mivel egyszerűen csak tárhelyszolgáltatást kínált.

Az új-zélandi bíró azzal magyarázta döntését, hogy a házkutatási parancs nem felelt meg az előírásoknak, ugyanis nem szerepelt benne egyértelműen és megfelelő módon, hogy milyen bűncselekmény gyanúja alapján történik a razzia, az általános megfogalmazás (az iratban szereplő „szerzői jogok megsértése” így, önmagában nem értelmezhető a helyi jog szerint) ugyanis elégtelen ilyen esetben. A tegnapi határozat emellett nemcsak önmagában érdekes, hanem következményeiben is, ugyanis – ahogy az ítélet ki is mondja –, ha a házkutatás illegális volt, akkor az FBI törvénytelenül jutott hozzá a Dotcom számítógépein tárolt információkhoz.

Ez a döntés minden bizonnyal nagy hatással lesz a jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekező Dotcom sorsára, különös tekintettel az amerikai kiadatási kérelem elbírálására.

Kim Dotcom egyébként tekintélyes támogatókkal is dicsekedhet, a hajdani hacker, ma biztonsági szakember Kevin Mitnick mellett nemrég mellé állt az Apple társalapítója, Steven Wozniak is, aki az AP hírügynökségnek adott minapi interjújában elmondta, hogy felvette a házi őrizetben lévő Dotcommal a kapcsolatot. Wozniak úgy véli, hogy a MegaUpload-ügy egyszerűen „kamu”, koncepciós eljárás, és káros az internetes innovációra. A kalózkodás vádjára, vagyis hogy a MegaUploadon igen sok illegális tartalom volt, pedig ezt felelte: „Attól még nem zárhatunk le egy egész utcát, mert valaki gyorsan hajtott rajta.”

Azóta történt

Előzmények