Még idén a Chromiumban: a Flash-korszak vége

A Chrome böngészőben alapból le lesz tiltva a plugin, ahol lehetőség van rá, a HTML5 alapértelmezéssé válik. Kivétel erősíti a szabályt.

Fokozatosan szünteti meg a Flash támogatását a Google, őszre a Chrome böngészőben (és a Chromium alapú alternatívákban) alapértelmezésként a HTML5 váltja az Adobe megoldását azokon a felületeken, ahol erre lehetőség van.

A negyedik negyedévtől a Chrome a Flash reklámoktól is megválik, alapértelmezésben le lesz tiltva a funkció. Ezzel kapcsolatban Anthony LaForge (technikai programmenedzser) közölte, hogy a törekvések szerint azok az oldalak, melyek feltétlenül igénylik majd a jövőben is a Flash technológiát, felhasználói engedélykérést követően működhetnek majd (ahogy a videókkal már megtették), tehát a Flash még egy ideig a Chrome része marad. A vállalati ügyfelek maguk dönthetnek az Adobe plugin sorsáról, egyben vagy oldalanként.

Az erőforrásvámpírt kivégzi a Google
Az erőforrásvámpírt kivégzi a Google (forrás: Google) [+]

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Google terve az, hogy a top 10 oldalon, ami a Flashre támaszkodik jelenleg, egyelőre nem változtatnak, tehát például a YouTube, a Twitch, az Amazon és a Facebook is megtarthatja a plugint igénylő elemeket, a listát viszont rendszeresen felülvizsgálják, évente egyszer minimum meg kell újítani az engedélyt.

Az Adobe szóvivője az oktatás, a böngészős játékok és a prémium videók igényeire hivatkozva a Flash frissítését és további foltozását ígérte. Hozzátette, a Google célja egyértelmű a teljes iparág nyílt webes szabványok felé terelése kapcsán, amit érdeklődéssel figyelnek, sőt javasolják a tartalomgyártóknak az új szabványok használatát.

Azóta történt

Előzmények