Lassan indul az állami mobilcég

A hét első felében meg kellett volna alakulnia a 900 MHz-es frekvencia-árverésen nyertes állami konzorcium mobilszolgáltató vállalatának, de az MTI szerint a cégalapítást adminisztratív okok késleltetik. A hírügynökség úgy tudja: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Posta–MFB Invest–Magyar Villamos Művek közös társaságának megalapítását mint engedélyköteles tranzakciót megvizsgálja.

Az aukciós kiírás szerint az új belépőnek az árverési eljárást lezáró érdemi, jogerős döntést követő 10 napon belül kell megalapítania a mobilszolgáltató társaságot. A január végén kihirdetett eredmény a meglévő szolgáltatók fellebbezéseinek elutasítását követően, március 9-én vált másodfokon jogerőssé, így a nyertes konzorciumnak legkésőbb tegnapig létre kellett volna hoznia a negyedik mobilszolgáltató vállalatot. Az MTI úgy tudja: a GVH vizsgálata még egy-két napot vesz igénybe, majd ennek lezárultával az új cég megalapítását sajtótájékoztatón jelentik be.

Az árverésen frekvenciához jutó vállalatoknak a határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül kell az árverési díjat megfizetnie. A Posta-MFB Invest-MVM trió 10, a Vodafone 15,7, a Telenor 7,3, a T-Mobile pedig 10,9 milliárd forintért szerzett használati jogosultságot.

A formálódó állami mobilszolgáltató a frekvenciahasználati díj megfizetését követően először roamingszolgáltatói szerződést köt majd a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését, de ezzel egyidejűleg hozzá kell fognia saját hálózatának építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kell biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. Szakértők a saját hálózat kiépítésének költségeit az első években alsó hangon évi 100 milliárd forintra becsülik.

Noha a jogerős eredmény révén az új szereplő elindulhat, a Magyar Telekom élt a további jogorvoslat lehetőségével, és bírósághoz fordult: a vállalat a Fővárosi Törvényszéktől az árverést lezáró jogerős határozat hatályon kívül helyezését és a rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését kérte. Bár az operátor hivatalosan nem kommentálja az ügyet, lapunk úgy tudja, hogy a Telenor is bírósághoz fordul az ügyben.

Azóta történt

Előzmények