Késésben vagyunk a digitális hozadékkal

A múlt héten az Európai Parlament elfogadta azt az ötéves rádióspektrum-politikai programot (RSPP), melynek célja, hogy a tagországokban koordinálja a frekvenciakészlet megnyitását a korszerű adatátviteli technológiák előtt. A program többek között az olyan nagy sávszélességű szabványok terjedésének elősegítését szolgálja, mint az LTE és a WiMAX.

Az elfogadott menetrend szerint a tagállamoknak legkésőbb 2013. január 1-jéig meg kell nyitniuk a 800 MHz-es frekvenciasávot a vezeték nélküli adatátviteli technológiák előtt. Akárcsak a hazánkban nemrég elárverezett 900 MHz-es tartományokban, e frekvenciákon is gazdaságosabban lehet mobilinternetes lefedettséget biztosítani a ritkábban lakott, nem nagyvárosi területeken, mert a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt nagyobb körzetet fedhetnek le a bázisállomások, és az épületen belüli vétel is jobb.

Jelenleg ezt a sávot több uniós országban, így Magyarországon is az analóg televízióadások sugárzására használják, de az EU menetrendje szerint az év végéig mindenhol át kellene állni a digitális adásra. Az analóg lekapcsolást követően szabadul majd fel a 800 MHz-es tartomány (amit digitális hozadéknak is hívnak ezért), melyet a mobilinternetes technológiák szolgálatatába lehet állítani.

Magyarországon azonban csúszik az átállási folyamat. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény egy tavalyi módosítása „legkésőbb” 2014. december 31-ig tolta ki az analóg lekapcsolás végső határidejét, így elképzelhető, hogy nálunk csak 2015-től szabadul fel a 800 MHz-es sáv.

A rádióspektrum-politikai program a tagországoknak lehetőséget ad arra, hogy felmentést kérjenek a 2013. január 1-jei határidő teljesítése alól, ami jelzi, hogy a szabályozók számolnak a realitásokkal. Hiszen Magyarország mellett több uniós tagországban is késésben van az átállás: Lengyelország és Bulgária 2013 második felében, Románia pedig csak 2015-ben tervezi az átkapcsolást. Megkérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) arról, hogy hazánk kérelmezi-e a felmentést, de a sajtóosztály kitért az egyértelmű válasz elől. „A digitális átállás konkrét menetrendjétől függően merül fel majd ez a kérdés esetleg a jövőben” – írták.

Az RSPP ezen felül előírja azt is, hogy 2012 végéig a 2,5-2,69 GHz-es, a 3,4-3,8 GHz-es, valamint a 900/1800 MHz-es frekvenciasávokon is engedélyezni kell a széles sávú szolgáltatások nyújtását.

Azóta történt

Előzmények