Több mint ötven számítógép tűnt el a Los Alamos-i atomlaborból

Az Egyesült Államok legfontosabb, nukleáris fegyvereket tesztelő haditechnikai központjából, az Új-Mexikóban található Los Alamos-i bázisról összesen 67 számítógép hiányzik, s ezek közül 13-nak az elmúlt 12 hónapban kélt lába (három laptopot az alkalmazottak otthonaiból loptak el a múlt hónapban) – állapította meg a POGO (Project On Government Oversight) nevű, a kormányzati intézményeket vizsgáló nonprofit csoport február 11-én kiadott jelentése.

A jelentés szerint egyáltalán nem világos, hogy milyen típusú adatok lehettek a gépeken, hogy mekkora kockázatot jelenthetnek, ha esetleg illetéktelen kezekbe jutottak, ezért arra figyelmeztették a hanyag kezeléssel vádolt intézmény vezetőit, hogy tekintsék ezeket az elveszett adatokat kiemelt fontosságúnak. Megállapítják, hogy Los Alamosban mind az egyéni, mind a szervezeti szinten jelentős biztonságtechnikai hiányosságokat tártak fel.

Kevin Roark, a Los Alamos-iak nevében elismerte a tényeket, ám igyekezett megnyugtatni a közvéleményt: ezek a számítógépek leginkább személyes adatokat tartalmaztak, nemzetbiztonsági kockázatról szó sincs.

Nem ez az első biztonsági incidens a kiemelt fontosságú laboratóriumban. 2002-ben már figyelmeztették őket, mivel akkor egy év alatt 22 laptop tűnt el nyomtalanul. 2006-ban egy kábítószer után kutakodó rendőri egység egy autóban egy olyan pendrive-ot talált, melyen Los Alamosból származó, titkos nukleáris kutatási adatok szerepeltek. Mint kiderült, a kocsi tulajdonosa korábban külsősként dolgozott a laboratóriumnak.

S alig egy évet kellett várni a következő botrányra: egy külsős biztonságtechnikai  vállalkozó érzékeny, a nukleáris anyagokra vonatkozó adatokat egy nyitott, biztosítás, titkosítás nélküli hálózaton továbbított e-mailben. Ez az eset annyira megrémítette akkor a kormányt, hogy egy hivatalos eseményről hívták el azonnal a területért felelős állami vezetőt.

Előzmények