Kései leleplezés: 17 millió ügyfél adatait lopták el a Deutsche Telekomtól

A Deutsche Telekom megerősítette, hogy a Spiegel magazin online változatának szombati tudósítása valós információkat tartalmazott: 2006-ban valóban ellopták a cégtől 17 millió mobiltelefon-előfizető személyes adatait, köztük politikusok és egyéb hírességek titkos telefonszámait is.

Hirdetés

A cég közleményében elismeri, hogy az ellopott személyes adatok az ügyfelek mobilszámát, lakcímét, születési dátumát, illetve bizonyos esetekben e-mail címét tartalmazták, viszont arról is írnak, hogy banki információk vagy kártyaszámok nem szerepeltek közöttük. A vállalat szerint az azóta eltelt időben nem akadtak olyan jelre, hogy az adatokat felhasználták volna.

A Spiegel cikke azt állítja, hogy egy harmadik félen keresztül jutottak hozzá az eltűnt adatokhoz – mindez szemmel láthatóan meglepte a Deutsche Telekomot, akik – mivel még akkor jelentették a hatóságoknak az adatvesztést, s mivel már rég elindult a nyomozás – a maguk részéről lezártnak tekintették az ügyet, s állításuk szerint a vizsgálat érdekében tartották titokban a történteket.

A nyomozás során azt felfedezték, hogy a feketepiacon árusítják az adatokat, ám a bűnözők vevőket állítólag nem találtak rájuk. A Deutsche Telekom szerint olyan fogyasztói panaszt, mely mögött esetleg az ellopott számok illegális felhasználása állt, nagyon keveset kaptak. Az ügyben megszólaló államügyész azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy az adatok egy részét már visszaszerezték, de a tolvajokat még nem tartóztatták le.

Philipp Humm, a Deutsche Telekom szóvivője azt is elmondta, hogy azóta rendkívüli mértékben megszigorították az adatbiztonsági előírásokat a vállalatnál.

Azóta történt

Előzmények