Hárommillió tanulóvezető személyes adatai tűntek el

Hirdetés


Nemrég adtunk hírt arról, hogy a brit adóhivatalnál két olyan CD tűnt el, melyek 25 millió állampolgár adatait tartalmazták, majd ezek után nem sokkal a Times cikke számolt be róla, hogy milyen könnyen és olcsón lehet személyes adatokhoz hozzájutni a világháló segítségével. Nos, a pénzügyminiszter, Alistair Darling szerint ezeknek semmi közük egymáshoz, még mindig nincs bizonyíték arra, hogy az elveszett CD-k rossz kezekbe kerültek volna.

De ez nem sokat segít a brit kormányon, amely most újra egy igen csak kínos közleményt volt kénytelen kiadni, melyben beismerték, hogy szerződött vállalkozói elveszítették hárommillió tanulóvezető személyes adatait.

A hivatalos bejelentést Ruth Kelly közlekedési miniszter tette meg a parlamentben, amikor elismerte, hogy egy, a kormánnyal szerződő magánvállalkozó még májusban jelezte: az Egyesült Államokban, Iowában található irodájából eltűnt egy merevlemez. A winchesteren hárommillió olyan ember adatait (név, cím és egyéb személyes adatok) tárolták, akik Nagy-Britanniában az autóvezetési vizsga elméleti részére jelentkeztek. Kelly hozzátette még, hogy bankszámla vagy bankkártya adatok nem voltak a merevlemezen. A miniszter ezek után bocsánatot kért az eset miatt, s a biztonsági intézkedések szigorítását ígérte – majd elmondta azt is, hogy további két lemez veszett el szállítás közben, amelyeken 7500 jármű adatai és tulajdonosaik neve és címe szerepelt.

Az ellenzéki konzervatívok természetesen azonnal a kormány alkalmatlanságát kezdték hangoztatni, melyet szerintük a sorozatos adatvesztések jól mutatnak.

Azóta történt

Előzmények