Politikai villongások miatt állíthatták le a Microsoft-tendert

Tegnap adtunk hírt arról, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) által január elején kiírt, 25 milliárd forintos beszerzésről szóló pályázatot az intézmény megbízott főigazgatója visszavonta, s ez az intézkedés meglepetésként érte az ügy iránt érdeklődőket.

A tegnapi, kurta, az MTI-nek átadott közlemény után természetesen elkezdtünk érdeklődni, hogy vajon mi is áll e hirtelen intézkedés hátterében. Az előzményekről azt érdemes tudni, hogy a KSZF által kiírt tavalyi pályázatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nevében Morvayné Vígh Katalin megtámadta, mivel a hivatal szerint versenysértő, -korlátozó a tender egyik kitétele, mely szerint „a Microsoft-, vagy azzal egyenértékű szoftverek közbeszerzése, cseréje, vétele és a programokhoz kapcsolódó szolgáltatások” megvásárlása lenne a cél és feltétel. Ez ügyben a GVH már két bírósági fokozatot is megjárt, mindkettőn elutasították keresetüket, ám – mint Morvayné Vígh Katalin lapunknak elmondta – az eljárásnak még nincs vége, februárban az ítélőtáblán igyekeznek érvényt szerezni követeléseiknek.

Sem a napokban megjelent tudósításokból, sem az önmagában agysorvasztónak ítélhető pályázati kiírásból nem derült ki, hogy vajon a tavalyi kiírás folytatásáról van-e szó, avagy újabb 25 milliárd forint elköltéséről. Ez  ügyben közleményt kaptunk a KSZF jelenlegi vezetésétől: ezek szerint a Microsoft, illetve a Novell 2008. március 4-én írt alá egy keret-megállapodást, mely szerint a négyéves szerződési időtartam alatt csak az első év számít „aktív időszaknak”, vagyis ekkor lehet új licencszerződéseket kötni, a maradék három évben („passzív időszak”) a meglévő szerződések megújítására van lehetőség. Tavaly 5 milliárd forint értékben érkezett igénylés, maradt tehát még 20 milliárd. Ez utóbbiakhoz viszont új közbeszerzési eljárás kiírására van szükség évente – áll a KFSZ megbízott főigazgatójának közleményében.

Nos, ezt a tendert írta ki január 10-én a hivatal. Ám ebben a kiírásban is szerepel a korábban perelt kitétel több helyen, például:

„1. részteljesítés: Microsoft (vagy azzal egyenértékű) közigazgatási intézményi licenckonstrukciók

2. részteljesítés: Microsoft (vagy azzal egyenértékű) oktatási intézményi licenckonstrukciók

3. részteljesítés: Novell (vagy azzal egyenértékű) licenckonstrukciók

(A Microsoft és Novell megnevezés használata csak a tárgy jellegének egyértelmű és közérthető meghatározása érdekében történt.)”

Ezt a kiírást vonta vissza a megbízott főigazgató, Imre János tegnap. Már este is izgatott a történet, ám ez „a helyzet csak fokozódott”, amikor ma az IT Business oldalán az alábbi rövid hírt olvastam: „Távozik a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság vezérkara: Schäffer István főigazgató, Weihnachtné Hulé Margit gazdasági igazgató és Kéri Nagy Zsolt, a KSZF Közbeszerzési Igazgatóságának igazgatója szüntette meg munkaviszonyát. Információink szerint további vezetők távozása is várható a központosított közbeszerzéseket vezénylő intézménytől.”

Igyekeztünk rájönni, hogy miért. Elsőként felhívtuk a Miniszterelnöki Hivatalt (a KSZF alájuk van rendelve), ám ott azt mondták, hogy a szóvivő asszony épp sajtótájékoztatóra készül, nem elérhető, tegyük fel kérdéseinket e-mailben. Ez érthető kifogás, levél elment. Ugyanakkor, ha már van regisztrációnk a kormányszóvivői portálra, feltettem ott is kérdésemet a szóvivőnek.

És most egy kis kitérő.

(off)

Mindez csakis azért, mert a kormányszóvivői oldal működését az alábbiakban magyaráznom kell, ahelyett, hogy mindenki napi tapasztalatból ismerné. Az oldal kapcsán felmerülő aggályokat elég alaposan kiveséztük annak idején. Lehetett volna tovább is, ám mivel a közpénzek elköltését illetően vizsgálat indult, nem forszíroztuk tovább: mit is kéne, hiszen a kételyek nyomán elindult az az eljárás, amelyet ilyenkor le kell folytatni, ezek után semmi szerepe az újságíróknak. Igaz, azóta sem tudunk arról, milyen fázisban áll jelenleg ez a nyomozás…

De hagyjuk most az anyagiakat. Akkoriban megemlítettem egy számomra sokkal fontosabb kifogást is, ami azóta sem hagy nyugodni. Nevezetesen: miért kasztrendszerű a kormányszóvivői sajtótájékoztatókhoz való hozzáférés? Ugye, gyakorlatilag csak újságírók – és hogy? istenem…, papírhoz nincs kötve, elég ha „látszik”, hogy újságíró az ember, de ezt hagyjuk – regisztrálhatnak az oldalra, hogy élőben nézzék a sajtótájékoztatókat és kérdéseket tehessenek fel.

Ezzel több baj is van. Egyrészt zsigerből utálom a csoportkedvezményeket, ha a köztársaság polgárairól van szó. Az adófizetők pénzéből fenntartott, a választópolgárok által hivatalba helyezett „közszolgák” („minister”) tevékenységükről számadási kötelezettséggel tartoznak bárkinek, nem csak az újságíróknak. A közösség „szolgái” minden egyes állampolgárnak kötelesek a közösség ügyeit illető adatokról nyilvánosan, korlátozás nélkül beszámolni. Vagyis: minden adathoz, minden megnyilvánuláshoz, minden egyes adófillér elköltéséhez minden egyes választónak köze van, joga van megismerni minden olyan információt, amely a „közöshöz” tartozik. Ebből a szempontból nincs joguk korlátozni az internet korában a kormányszóvivői portálhoz történő kapcsolódást.

Igen, lehet mondani, hogy egy ilyen teherbíró rendszer nagyon drága. Ám. Abból a 200 millából, amit ráköltöttek, kijött volna egy ilyen is, bőven. De engedjünk itt is: az oldal üzemeltetői a nap mint nap látható „trolloktól” féltek, akik a betelefonálós műsorok sztárjai, s akik szétcseszik ezeket az adásokat. Elismerem, igaz. De. Nem lehetne egy archív kormányszóvivői oldalt fenntartani, ahol nem élőben lehetne az anyagokhoz (videók, kérdések stb.) hozzáférni, hanem mondjuk egy nap késéssel, ha már nincs más megoldás? Isten látja lelkem, de ehhez igazából egyetlen (na jó, kettő) bika szervergép elég lenne…

(/off)

Vissza a tárgyhoz.

A kormányszóvivői tájékoztatókon eddig az a szokás volt, hogy az éppen jelen lévő szóvivő minden kérdésre válaszolt, vagy legalábbis azt mondta, írásban válaszolni fog (ezt meg is tették mindig), még akkor is, ha – gyakori eset – a kérdés nem az aktuális témára irányult.

Nos, ma Budai Bernadett mindenre válaszolt (az egészségügyi tájékoztatón a parkolási ügyekre is), kivéve az IT café kérdésére: („Lapértesülés szerint távozik a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság vezérkara: Schäffer István főigazgató, Weihnachtné Hulé Margit gazdasági igazgató és Kéri Nagy Zsolt, a KSZF Közbeszerzési Igazgatóságának igazgatója szüntette meg munkaviszonyát. Erről szeretnék bővebb tájékoztatást.”).

De írásban megkaptuk a választ. Hajaj. Ezt muszáj idéznem szó szerint, csak hogy élvezhessék olvasóink a kormányzati kommunikáció nektárját (nem köll végigolvasni, az idézet után elmondom, mi van):

„A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság feladatköre 2007. január 1-étől jelentősen kibővült: a gazdasági, informatikai, műszaki és elhelyezései feladatok ettől az időponttól kezdve a minisztériumok tekintetében is e szervezetet terhelik.

A feladat ellátása érdekében a minisztériumok ellátó szervei, szervezeti egységei beolvadtak a KSZF-be, ennek hatására a szervezet létszáma a korábbi többszörösére emelkedett. A jelentősen kibővült feladatkörre és létszámra tekintettel a KSZF átszervezésére is sor került.

Az eltelt időszak tapasztalatai, a működéssel kapcsolatban megfogalmazott értékelések alapján a KSZF ellátási körébe tartozó szervek részéről egyre határozottabb az igény a főigazgatóság tevékenysége szolgáltató jellegének erősítésére. Ezzel új szakasz kezdődik a KSZF számára, amely kapcsán a Miniszterelnöki Hivatal vezetése arról döntött, hogy ezekhez a feladatokhoz új vezetők kellenek a Főigazgatóság élére. Ezért 2009. január 15-én közös megegyezéssel távozott a Főigazgatóságtól Schaffer István, és megbízott főigazgatónak - a tisztségre kiírt pályázat lezárultáig - Imre Jánost nevezték ki. Schaffer István távozásával egyidőben a korábbi gazdasági igazgató és közbeszerzési igazgató is távozott. A továbbiakban a gazdasági területet Sikó Péter, míg a közbeszerzési igazgatóságot Dr. Fekete Roland vezeti.”

Nos, eddig a hivatalos álláspont. Az IT café azonban bizalmas forrásokból ahhoz a sehol meg nem erősített információhoz jutott, mely szerint a KSZF koránt sem tiszta kezű vezetése azért lépett olajra egyöntetűen, mivel politikai vitába keveredett más kormányzati szervekkel (értsd: a komoly összegű tender biztosította forrás felosztásáról nem tudtak megegyezni), ezért a menedzsment testületileg távozott, s a jelenleg ismertek mellett még mások is távozhatnak, ezért van megbízott főigazgatója a KSZF-nek.

Azt nem lehet tudni, hogy ez a lépés milyen összefüggésben van a számítástechnikai tenderrel, de hallottunk olyan véleményt is, hogy ez volt a kirobbantó ok, a gyújtózsinór.

A fejleményekről beszámolunk.

Azóta történt

Előzmények