Kollégái hozzáférését is felhasználta Snowden

A Reuters hírügynökség az Edward Snowden tevékenységét feltárni szándékozó nyomozáshoz közel álló forrásoktól kapott információkra hivatkozva azt írja, hogy az utóbbi idők legnagyobb nemzetbiztonsági szivárogtatásáért felelős szakember nem csak a saját, de kollégái jogosultságát is felhasználta a titkos dokumentumok letöltéséhez.

A hírügynökség értesülései szerint a nyomozás során mintegy 20-25 embert azonosítottak, akik korábban megadhatták Snowdennek azonosítójukat és jelszavukat. Egy amerikai biztonsági és titkosszolgálati szakértő, Steven Aftergood szerint ez azért volt lehetséges, mert a hírszerzés világában nagyon erős határvonal van a külsősök és a belsősök között: Ha egy adott munkatárs átment minden előzetes ellenőrzésen – köztük a hazugságvizsgálaton is – akkor megbízhatónak nyilvánítják. Ezért fordulhatott elő az, hogy Snowden munkatársai nem gyanakodtak, amikor valamilyen munkára hivatkozva elkérte tőlük belépési adataikat, bár valószínűleg nem egy belső szabályt szegtek meg ezzel. „Az ügynökségek nehezére esik elfogadni a belső fenyegetés veszélyét, azt, hogy a melletted ülő esetleg nem megbízható” – tette hozzá a szakértő.

Edward Snowden
Edward Snowden

Az érintett elemzőket a felfüggesztették jelenlegi munkájukból, de arról nincs hír, hogy kirúgták vagy csak áthelyezték őket.

Azóta történt

Előzmények