Megfigyelési botrány: egyre durvább információk kerülnek elő

A partnerlapok az Edward Snowdentől kapott titkos anyagok publikálását rendszerint hétvégére időzítik, így nem meglepő, hogy most is továbbgörgött a botrány. És úgy tűnik, némi hangsúlyeltolódás látszik: míg korábban döntően az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency – NSA) viselt dolgai kerültek terítékre, most az amerikaiak legszorgosabb partnere, a brit testvérszervezet, a GCHQ (Government Communications Headquarters), illetve az ausztrál titkosszolgálat (Australian Signals Directorate – ASD) szerepelt a lapok címoldalán.

Hirdetés

Komolyabb következményei az ausztrál ügynek lettek. Egy ausztrál lap és a Snowden kiemelt partnerének számító brit The Guardian ma egyszerre írta meg, hogy az ASD 2009-ben biztosan lehallgatta a legmagasabb rangú indonéz politikusok mobiltelefonját – köztük az elnökét és feleségéét is. A riportra Indonézia roppant gyorsan reagált: bejelentették, hogy azonnali hatállyal visszahívták nagykövetüket Canberrából, és felülvizsgálják az Ausztráliával meglévő diplomáciai kapcsolataik fenntartásának lehetőségét. A jelenlegi miniszterelnök, Tony Abbott – aki nem szerepelt a kormányban 2009-ben – a parlamentben kitért a hozzá intézett kérdésre adandó egyenes válasz elől, csak annyit közölt, hogy minden kormány gyűjti az információkat, és ezt minden kormány pontosan tudja az összes többiről is.

asd

A másik bombát a Spiegel Online robbantotta szokásos vasárnapi Snowden-cikkében: ebből kiderül, hogy a szállodai számítógépes nyilvántartó rendszerekhez hozzáférést szerző GCHQ legalább három éven át figyelte vezető beosztású emberek mozgását, illetve lehallgatta szálláshelyüket. A szupertitkos „királyi portás” (royal concierge) programot tesztelés után 2010-ben indították el, és keretében világszerte 350 szállodát figyeltek meg.

Előzmények