Évekig is eltarthat a Snowden által megszerzett anyag publikálása

Edward Snowden állítólag akár 200 ezer titkos dokumentumot is átadhat a médiának – írja egy korábban nem nagy figyelmet kapott megjegyzésre alapozva a Reuters hírügynökség.

Ezt a számot Keith Alexandert tábornok, a National Security Agency (NSA) nemzetbiztonsági ügynökség vezetője közölte egy október 31-én Baltimore-ban tartott beszéde után, amikor a jelenlévők afelől érdeklődtek, hogy milyen lépéseket tesznek a hatóságok annak érdekében, hogy megállítsák a kiszivárogtatást.

Az információ azért érdekes, mivel a Snowden által megszerzett adatok mennyiségéről eddig egyik fél sem nyilatkozott, és a körülmények ismeretében még találgatni sem volt érdemes – ahogy korábban már kiderült, a biztonsági előírások lehetővé tették, hogy az alvállalkozó informatikus rendszergazdaként gyakorlatilag az NSA teljes rendszeréhez hozzáférjen, emellett kollégái bejelentkezési adatait is felhasználta.

Keith Alexander válaszában elmondta, nem igazán látnak módot a kiszivárogtatás megakadályozására, és itt említette meg, hogy 50 és 200 ezer közöttire teszik a Snowden birtokában lévő minősített dokumentumok számát. Azt viszont nem tudják még megbecsülni sem, hogy mindezekből mennyit adott át már a sajtónak.

Annyi bizonyos, hogy Barack Obama utasítására jelenleg is dolgozik egy szakértői csoport a történtek feltárásán, értékelésén, és december közepére elkészülő jelentésük alapján még idén döntenek az NSA lehallgatási gyakorlatának módosításáról.

Azóta történt

Előzmények