Szelfit készített – lebombázták

Az Iszlám Állam (angolosan: ISIS) híres arról, hogy maximális mértékben kihasználják az internet adta lehetőségeket hívek, támogatók szerzésére, toborzásra. Ám a közösségi oldalak használata most a visszájára fordult – írja a defensetech.org.

A történtekről Hawk Carlisle, a légierő tábornoka számolt be hétfőn. Carlisle elmondta, hogy egy közösségi oldalon fedeztek fel egy olyan képet, melyet az ISIS egyik tagja készített magáról, majd ez alapján a floridai elemzőközpontban azonosították a helyszínt. Ezek után három, GPS-irányítású siklóbombát (Joint Direct Attack Munition – JDAM) küldtek a célpontra, és így egy katonai parancsnokságot sikerült megsemmisíteniük. A tábornok büszkén számolt be arról, hogy a poszt felfedezése és a sikeres támadás között nem telt el 24 óra sem, és ez kiemelkedő teljesítménynek számít.

Carlisle részleteket nem osztott meg a nyilvánossággal, de szakértők szerint nagyon valószínű, hogy a kép metadadatai, az EXIF-adatok alapján sikerült azonosítani a célpontot. Ha mégsem lenne ez helytálló feltételezés, akkor az is felmerül, hogy a képen látható tereptárgyak, a környezet stb. alapján is lehetséges lokalizálni a készítés helyét.

Azóta történt

Előzmények