Ha nem vesz iPodot, nem vesszük fel az egyetemre

Olybá tűnik, sikerült azonosítani az Apple termékek egyik legelkötelezettebb rajongóját egy amerikai oktatási intézményben. A Missouri Egyetem honlapján ugyanis a következő bejegyzés olvasható: „2009 őszétől az újságírást főtárgyként választó hallgatónak iPod Touch készülékkel (minimum követelmény) vagy iPhone-nal kell rendelkezniük ahhoz, hogy elérhessék az elsőéves hallgatóknak szánt információkat, illetőleg hozzáférhessenek a kurzushoz tartozó oktatási anyagokhoz. A hallgatók az iTunes University felületéről tölthetik le az anyagokat a megadott készülékekre, mely az iTunes Store szolgáltatás ingyenes komponense. Az iPod Touch teljesíti a követelményeket. A drágább iPhone szintén használható, de ez nem elvárás. A legjobb megoldás valamely készülék beszerzésére az, ha a hallgató felveszi a kapcsolatot az egyetem számítástechnikai üzletével.” Mintegy indoklásképpen az oktatási intézmény még hozzáteszi, hogy „egyre több és több egyetem halad ugyanezen az úton”, bár példákat nem említ. Az iPoddal kapcsolatban viszont megjegyzi, hogy az „sokkal több, mint egy zenelejátszó”, valamint a saját üzletük számításai alapján a diákok 90 százalékának már egyébként is van ilyen készüléke.

A Missouri Egyetem egy másik követelményt is támaszt, nevezetesen minden hallgatónak rendelkeznie kell vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító laptoppal is, amelyre feltelepítették a Microsoft Office-t (konkrét verziószámot nem adnak meg.) Az intézmény arra buzdítja a diákokat, hogy az Apple termékpalettájáról válasszanak maguknak laptopot, mivel „az OS X operációs rendszer Unix-technológián alapul, így ezek az eszközök kevésbé fogékonyak a vírusfertőzésekre, összehasonlítva az egyéb számítógépekkel. Az Apple MacBook és MacBook Pro laptopok az iLife alkalmazáscsomaggal együtt érkeznek, e termék pedig ideális a fotó-, audio- és videófeldolgozás alapjainak elsajátításához.”

A gyakran feltett kérdések menüpontban a következő kérdést találjuk: „Mi van akkor, ha Windows-bázisú gépet részesítek előnyben?” Érkezik rá a válasz: „Ez is egy lehetőség, ugyanakkor ezt nem javasoljuk, hacsak nem tervez olyan karriert, amely számítógépes adatbázisok újságírói alkalmazásával (computer assisted reporting, CAR) kapcsolatos. Mire megvásárolja a megfelelő multimédiás alkalmazásokat a PC-hez, valószínűleg többet költ, mintha egy hasonló Apple terméket választana.” Mellékesen azt is hozzáteszik, hogy a tavalyi évfolyam elsőéves hallgatói csaknem 100 százalékban Apple számítógépet vásároltak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények