Reklámáron a Macintosh!

Az Apple-klónok egyáltalán nem új keletűek Oroszországban: kevesen tudják, de az amerikai cég számítógépeinek keleti másolatai a múltban több szériát is sikeresen megéltek. A szovjetek egyik első személyi számítógépe, az 1983-ban bemutatott és egészen 1990-ig gyártott AGAT például kiemelkedő népszerűségnek örvendett a közoktatásban, míg az összeszerelő üzemnek otthont adó bolgár városról Pravec névre keresztelt, leginkább egy mikrohullámú sütőre hajazó keleti masina 8, 16 és 32 bites architektúrában is kapható volt. Mindkét számítógép alapjául az Apple II szolgált: a gép műszaki egységeinek egy részét egyenesen az USA-ból importálták, néhányat viszont helyben gyártottak le úgy, hogy lemásolták az eredeti termék alkatrészeit. Miután a Szovjetunió megszűnt létezni, a klónozott gépek csillaga is leáldozott, és sokáig úgy tűnt, már csak a múzeumokban találkozhatunk majd velük.

A RussianMac nevű orosz IT-formáció azonban nemrégiben fejébe vette, hogy feltámasztja a klónozott Apple-gépek ideológiáját. Honlapjukon azt ígérik, egyénileg épített másolataik a Mac OS X Leopard operációs rendszerrel előtelepítve érkeznek, de az eredetinél 30-50 százalékkal olcsóbban, ráadásul 3-tól 5 évig terjedő garanciával. Sőt, a rendszer az Apple-től érkező automatikus szoftverfrissítéseket is letölti. Hab a tortán, hogy a főként Intel, Asus és Gigabyte alkatrészekből hegesztett Mac-koppintást a sokat mondó „Hackintosh” (Хакинтош) néven dobták piacra.

A RussianMac arra az álláspontra helyezkedett, hogy tevékenységükkel nem sértik meg az Apple licencszerződését, mivel a szoftvereket egyenesen a cégtől vásárolták meg. A klónokat jelenleg csak Oroszországban helyezik forgalomba „a vámoltatás nehézkességével összefüggésbe hozható folyamatok” miatt, viszont „keményen dolgoznak egy olyan megoldáson”, amely lehetővé teszi a termék disztribúcióját Európa-szerte.

A cég honlapja egyébként önmagában is tanulmányt érdemelne: információkérésre hivatalos e-mail címként egy gmailes fiókot adtak meg, a félkész angol nyelvű változat fejlécén pedig – mintegy mentegetőzésképpen – a következő szöveg olvasható: „And sorry for English :)”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények