Jön a Zune HD, a Microsoft válasza az iPod touchra

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államokban ősszel piacra dobja hordozható médialejátszójának újabb generációját, a Zune HD-t. Az új készüléket bevallottan a rendkívül sikeres Apple iPod touch ellen állítja harcba a szoftvercég, mely a közölt specifikációk tanúsága szerint bőven merített ihletet a tervezéshez a megcélzott riválistól. A Windows CE rendszert futtató lejátszó multi-touch, 480 x 272 pixel felbontású OLED kijelzővel, wifivezérlővel és internetböngészővel kerül forgalomba. Egyedi jellemzője, hogy HD Radio tunerrel is rendelkezik, azaz képes az Egyesült Államokban elfogadott digitálisrádió-rendszerben sugárzott adók vételére. (A HD Radio nem kompatibilis az Európában – többek között Magyarországon is – támogatott DAB+ szabvánnyal, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyik rendszert támogató készülék nem képes a másikban sugárzott adás vételére – a szerk.)

A vállalat azt is elárulta, hogy a Zune filmáruházat integrálja az Xbox Live felületébe, és ezzel elérhetővé teszi a hálózatra regisztrált több mint 17 millió felhasználó számára ezt a lehetőséget. Részleteket az integráció mikéntjéről és következményeiről azonban nem közölt a cég, így egyelőre nem tudni azt sem, hogy az Xboxra letöltött tartalmak lejátszhatók lesznek-e a hordozható médialejátszón is – ma erre nincs mód. Bemutatót a jövő héten kezdődő Electronic Entertainment Expóra (E3) ígértek.

„A készülék egyértelműen az iPod touch ellenfelének készült” – nyilatkozta Chris Stephenson, a Microsoft illetékes marketingvezetője a CNET News.com-nak. Megválaszolatlan kérdés viszont, hogy a gép képes lesz-e játékok futtatására, ahogy riválisa, melyet ugyan eredetileg nem játékgépnek szántak, de a funkcióit ötletesen kihasználó játékszoftvereknek köszönhetően egyre potensebb gaming platformmá válik. A szoftvercég az ezzel kapcsolatos kérdéseket egyelőre elhárította, mondván: az E3 előtt nem nyilatkozik.

Stephenson szerint egyébként a digitális rádió támogatása értékes megkülönböztető jegy lehet, mivel a jelenlegi Zune-generációnál is népszerű a beépített tuner, a vásárlók ezt tartják e modellek második legértékesebb funkciójának.

A Zune HD ősztől csak az Egyesült Államokban lesz megvásárolható, és azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődik meg a készülék nemzetközi forgalmazása. A Microsoft Magyarországon ezt a termékcsaládot egyáltalán nem árulja, ahogy az Xbox Live szolgáltatás használatát sem biztosítja hivatalosan. Ez a helyzet a Zune HD megjelenését követően sem fog változni – tudtuk meg a cég hazai képviseletétől.

Azóta történt

Előzmények