Ballmer: indokolatlanul drága a Mac

Ballmer Budapesten Fotó: IT café

A Microsoft első embere csütörtökön egy New York-i szakmai konferencián, a McGraw-Hill Media Summiton vett részt. A vele beszélgető riporter sok más mellett megkérdezte tőle azt is, hogy mi a véleménye az Apple utóbbi időben tapasztalható térnyeréséről az asztali és hordozható számítógépek piacán. Válaszul Steve Ballmer a friss piaci jelentésekre hivatkozott, melyekből az olvasható ki, hogy a gazdasági válság érezhetően visszahúzza a Mac-eladásokat: az NPD adatai szerint februárban 16 százalékkal kevesebb almás masina fogyott az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban, ami a piaci részesedés apadásához vezetett.

A konkurenciának szóló csípős megjegyzésekkel sosem fukarkodó vállalatvezető magyarázatot is adott a trendre. „Az Apple nagyjából egy százalékponttal nőtt, de most a gazdasági helyzetnek köszönhetően megváltozott az irány. A jelenlegi környezetben 500 dollár felárat fizetni egy számítógépért, ugyanazért a hardverért, csak hogy rajta legyen egy logó, ez az átlagember számára most bajosabban indokolható, mint korábban” – fogalmazott, utalva arra, hogy ma már mind a Macek, mind a PC-k ugyanarra az Intel-platformra épülnek. Ballmer a riporter újabb kérdésére válaszul azt is elmondta, hogy sem ő, sem a felesége, sem a fiai nem használnak Apple-termékeket.

Közel egy évvel ezelőtti budapesti látogatásakor a cégvezető hasonlóan nyilatkozott, és kiemelte, hogy ő és családja lojális Microsoft-ügyfél. A szoftvervállalat számos termékét használják otthon, az Xbox 360-tól a a Windows Home Serveren át a Media Center PC-ig. „Illik mindenkinek a cége termékeit használni. A mienk egy Google nélküli háztartás, pedig ez nem kis kihívás a srácok számára a suliban” – mondta akkor.

Azóta történt

Előzmények