Norvég vagyok, kemény: nyírjuk ki az IE 6-ot!

Most, hogy az Internet Explorer 8-as verziója is elérhető lesz néhány hét múlva, kissé furcsa bármilyen értelemben is a két generációval korábbi böngészőről, a 6-osról írni – de nem ok nélkül van mindez.

Már az IE 7 is csak kapaszkodott a netes világ megnövekedett elvárásai után, de teljesen elérni nem tudta, ez láthatólag csak az IE 8-nak sikerül majd, ám a sokkal korábbi 6-os verzió már sem biztonsági, sem kényelmi, sem szabványkövetési stb. szempontból nem felel meg az internet 2009-es állapotának. Ám a „szoftvercsere tehetetlenségi törvényének” köszönhetően igen sok helyen – főként közintézményeknél és kisebb cégeknél – még gyakori a használata.

Annyira, hogy a Net Applications felmérései szerint a netezők körülbelül 20 százaléka még mindig IE 6-ot használ. Több norvég szervezet emelte fel most szavát ez ellen, mivel kiderült, hogy a 4,2 millió norvég felhasználó 17 százaléka még mindig ezt, a CSS-sel és az RSS-sel is hadilábon álló, biztonsági szempontból végtelenül sérülékeny, a mai tartalmakat helyesen megjeleníteni nem tudó böngészőt használja. Ezért a FINN.no nevű weboldal vezetésével kampány indult az IE 6 visszaszorítására, amelynek része az is, hogy egy olyan HTML-kódot ajánlanak fel mindenkinek, mely a böngészőváltás szükségességére figyelmezteti a weboldal látogatóját.

Azóta történt

Előzmények