Ki kell emelni az Internet Explorert a Windowsból

Az Európai Bizottság (EB) január 15-én egy kifogásközlő dokumentumot (Statement of Objections – SO) küldött a Microsoftnak, melyben kifejtették, hogy egy előzetes vizsgálat alapján úgy vélik: a szoftvercég megszegi az európai versenyszabályokat, amikor operációs rendszereiket a saját internetes böngészőjükkel, az Internet Explorerrel szorosan összekötve árusítják.

Az EB szerint a Microsoft visszaél piaci erőfölényével, korlátozza a böngészőpiaci versenyt, s csökkenti a fogyasztók választási lehetőségeit. A Bizottságnak ez az előzetes véleménye egy uniós fellebbviteli bírósági döntésre alapul, melyben 2007 szeptemberében helybenhagyták azt a 2004-es határozatot, mely szerint a Windows Media Player beágyazásával a Microsoft hasonló módon él vissza erőfölényével.

A Microsoftnak két hónapja van arra, hogy reagáljon a levélre, s utána képviselőjük egy meghallgatáson is elmondhatja, hogy mit kívánnak tenni a probléma megoldásának érdekében, illetve érvelhet a jelenlegi gyakorlat mellett. Ha az európai vizsgálat ténylegesen is megállapítja a törvénysértést, akkor pénzbüntetéssel sújthatják a vállalatot, s kötelezhetik az eddigi gyakorlat megváltoztatására. (A korábbi trösztellenes ügyekben összesen már 1,68 milliárd euró büntetést szabtak ki a Microsoftra.)

A most folyó eljárást az alig egyszázaléknyi piaci részesedéssel rendelkező konkurens, a norvégiai székhelyű Opera – melynek képviselője most üdvözölte az EB határozatát – kezdeményezésére indították 2007 decemberében. Már akkor felmerült, hogy vajon mi lesz a végeredmény, ugyanis – bár a Microsoftot többé-kevésbé elmarasztalják, megbüntetik ezekben a versenyjogi ügyekben – a redmondi cég a legtöbb esetben (különféle jogi eszközök segítségével) nem tartja be a korlátozó intézkedéseket.

A Microsoft rövid közleményben tudatta, hogy megkapták az SO-t, s ha áttanulmányozták, határidőre megadják rá a választ.

Azóta történt

Előzmények