Honoráriumot fog fizetni a Wikipedia

Wikipedia logó

A bárki által szerkeszthető internetes enciklopédiát működtető alapítvány sosem fizetett a közreműködőknek a munkájukért – mostanáig. A szócikkek írásáért persze továbbra sem jár majd tiszteletdíj, de a fontos illusztrációk elkészítéséért igen. E területen ugyanis láthatóan nem buzgólkodnak az önkéntes alkotók, őket próbálják meg most szerény díjazással ösztönözni.

Az ötlet Philip Greenspun internetes vállalkozótól és informatikai kutatótól származik, aki 20 000 dollárt adományozott az alapítványnak a célra. Mint a fejleményről beszámoló New York Times-nak elmondta: felfigyelt arra, hogy a szakkönyvek online és nyomtatott változatában látványosan eltér az illusztrációk minősége, mert a kiadók ügyelnek az informatív grafikák elkészítésére. Szerinte a nyomtatott enciklopédiáknak is nagy előnye ez az amúgy sokkal naprakészebb Wikipediával szemben.

A Wikipedia az adománnyal a birtokában ki fogja jelölni azokat a szócikkeket, amelyekhez illusztrációkat várnak (az első lista körülbelül 50 tétellel még decemberben elkészül). Az ábrákat a grafikusoknak két hét alatt kell elkészítenie, és ha elfogadják a munkájukat, 40 dollárt kapnak. „Tényleg nem tudom, hogy tülekedni fognak-e majd az emberek, vagy apátiával fogadják a kezdeményezést” – mondta lapnak a projektért felelős Wikimedia-alkalmazott. A díjazás összege a konstrukció sikerétől függően még változhat – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények