Neonáci propagandaeszköz a Wikipedia?

Katina Schubert

Egy német baloldali politikus szerint a Wikipedia gyanúsan sokszor él az országban tiltott náci jelképek bemutatásával. Katina Schubert, az idén nyáron alakult Baloldal (Die Linke) alelnöke ezért eljárást kezdeményezett a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia helyi kiadása ellen. „Úgy vélem, hogy a jelképek használatának mértéke és gyakorisága túlmegy azon, amit a dokumentálás és a politikai ismeretterjesztés indokolna” – mondta a politikusnő a Reuters-nek. „Ez nem a véleményszabadság korlátozásáról szól, hanem arról, hogy nézzük meg: hol húzódnak a határok” – magyarázta.

Schubert – aki a feljelentés előtt kikérte jogászok tanácsát is – azt reméli, hogy az ügy egy társadalmi párbeszédet indíthat el arról, hogy az interneten meddig engedhető meg a szélsőséges, rasszista és antiszemita ideológiák terjesztése. „Vannak arra utaló jelek, hogy a neonácik fel akarják használni ezeket a csatornákat, márpedig ezt még időben meg kell akadályozni” – mondta.

A Wikipediát fenntartó alapítvány helyi szervezete nem teljesen érti Schubert problémáját. Szerintük azt a kontextust kell nézni, amelyben a szimbólumokat használják: ebben az esetben pedig nyilvánvalóan ismeretterjesztő és tudományos célokat szolgálnak az illusztrációk. Hasonlóan értetlenül áll a kereset előtt a politikus egyik párttársa, aki szerint Schubert nem látja át az önszabályozáson alapuló Wikipedia lényegét.

A rendőrség átadta az ügyet az ügyészségnek, ők döntenek arról, hogy megindítják-e az eljárást.

Azóta történt

Előzmények