Miért éppen Alaszka?

A privátszféra alaszkai védelmezői különös módját választották annak, hogy a Google Street View körpanorámás képeket készítő autója ne fotózza le városukat: letakarták egy nejlonzacskóval a kamerát – legalábbis így is lehet szemlélni a történteket.

A fura esetről a googlesightseeing.com számolt be, s mint a tudósításból kiderül, nem is egyetlen alkalomról van szó: a Fairbanks városában felfedezett „szabotázs” után hasonló képekre akadt egy olvasó a szintén alaszkai Anchorage-ben is.

A Google Street View-t már elég sok támadás érte amiatt, hogy túlságosan jó minőségű, túl részletes képeket készítenek, s ezáltal időnként be lehet látni a házak ablakain, a fotózás során esetleg olyan helyzetben kapnak el valakit, ami a számára kellemetlen stb. – hogy arról az esetről most ne is beszéljük, amikor a Google kocsija egy amerikai katonai bázison fényképezett… Ám az utóbbi időben ezek a támadások mérséklődtek, illetve a Google igyekszik minden panaszra kielégítő módon reagálni.

Meglehet, az alaszkaiak ezt másként gondolják, bár az sem tűnik lehetetlennek, hogy egyszerűen a szél fújta a kamerára a zacskót, főképp ha azt nézzük, hogy a blog írói is elismerik: a partizánoknak elég gyorsan kellett futniuk ahhoz, hogy a mozgó autóra ráragasszák a szatyrot.

Fairbanks

Azóta történt

Előzmények