A francia Street View-val bejárhatjuk a Tour de France útvonalát

A Google Street View első nem amerikai vállalkozása indult el tegnap: most már virtuális sétákat tehetünk egy európai országban is. Nem meglepő, hogy ez az ország Franciaország, méghozzá nem is akármilyen módon: a Tour de France útvonalát fényképezték végig a Street View munkatársai, ami ugye azt jelenti, hogy az egész országot bejárták, s Franciaország legszebb tájairól, városairól készítettek panorámafotókat.

Hirdetés

Hogy a kiváló minőségű képeket megnézhessük, hogy sétálgathassunk a francia városokban, arra két lehetőségünk is van – a kettő nem egészen ugyanazt nyújtja.

Az első változat esetében el kell indítanunk a Google Earth klienssel a Tour de France fájlját (ezt azután el lehet menteni, mint az összes többi hasonló fájlt). Ekkor megjelenik a verseny térképe Franciaország területén. Ha be van kapcsolva a Street View layer, akkor amint ráközelítünk az egyes szakaszokra, meglátjuk a fényképezőgép ikonokat. Ezekre rákattintva kapunk egy előnézeti képet, s ha újra kattintunk a Show full screen linkre, akkor a program megnyitja a panorámaképet. Itt már láthatjuk, hogy a Google Earthben nem folyamatos sétát tehetünk, hanem bizonyos szakaszonként készített képeket látunk: ezt jelzik az egymást követő fényképezőgép ikonok.

Google Street View - Tour de France

De ha valóban „sétálni” akarunk a Tour útvonalán, akkor más utat kell választanunk. Erre újra két lehetőség adódik. A legegyszerűbb az, hogy ha már úgyis fut a Google Earth, akkor az előnézeti képen nem a Show full screen linkre, hanem a View in Google Maps-re kattintunk, ekkor a böngészőnkben bejön a French Street View oldala, ahol szintén fényképezőgépeket látunk, ám ezek kinagyítása után az amerikai városok esetében már megszokott kép tárul elénk: a nagyítható, forgatható képen egy sárga vonal jelzi a haladás irányát – itt már valóban lehet sétálni, igaz, a szakaszos fényképezés így is látszik. Ide egyébként közvetlenül is eljuthatunk, nem kell a Google Eartht használni ehhez.

Érdemes megfigyelni, hogy milyen módon alkalmazzák – az adatvédelmi aggályokra válaszolva – a kitakarásokat. Ezt elvileg szoftver végzi (arcok, rendszámok stb.). Néha azért tévednek... – vagy a program, vagy a kisegítő személyzet.

Google Street View - Tour de France

Google Street View - Tour de France

Google Street View - Tour de France

Google Street View - Tour de France

Azóta történt

Előzmények