Újabb 3D-s térkép a neten: már az épületek belsejében is szét lehet nézni


A Hotel Jerome belülről

A rohamléptekkel fejlődő 3D-s térképszolgáltatások piacán ma egy újabb szereplő jelent meg, az EveryScape, amely egyelőre négy amerikai nagyvárosban (Boston, New York, Miami, Aspen) kínál virtuális, háromdimenziós sétát, sőt, kettő esetében már néhány épületben is szétnézhetünk.

A képek minősége nem olyan jó, mint a Google hasonló szolgáltatása, a Street View esetében, egyébként hasonló módon működik. A még béta-verziójú oldalon az egyes városok esetében ki vannak emelve a helyi nevezetességek, amelyeket a későbbiekben majd belülről is megszemlélhet a felhasználó, ezek külön jelzést és leírást is kaptak a 3D-s képek melletti navigációs térképen. Választhatunk automata üzemmódot, amikor egy taxi üléséről nézhetünk szét, de a „YouDrive” funkcióval mi magunk is irányíthatjuk a „sétát”, ilyenkor egy narancsszínű nyíl segíti az előrehaladást, az egérrel pedig foroghatunk, illetve változtathatjuk a rálátás szögét. Egészen kiváló ötlet, hogy amikor az ember belép egy épületbe, akkor a jobb oldalon látható térkép átvált az adott épület alaprajzára, s az ember itt is követheti, hogy éppen hol jár.


Az Empire State Building lábánál

Más adattárak linkjeit is elhelyezték az oldalon, például az adott helyhez kapcsoló tartalmakra ugorhatunk a Flickr, a Wikipedia vagy a YouTube honlapjára.

Már most is jól látható, hogy az újszerű háromdimenziós épület-bemutató gazdasági vállalkozás is, hiszen számtalan helyen lehet reklámokat elhelyezni – nyilvánvalóan innen számítanak bevételekre a készítők. A tájékoztató szerint évi 180 dollár egy vállalkozás számára, ha felveszik az üzleti listára, s feltesznek egy fotót az adott cég épületéről. 250 dollárért már egy olyan kép is felkerül, ami belülről ábrázolja a helyet – két kép 400 dollár, három pedig 500. Ha valaki azt szeretné, hogy a felhasználók tehessenek is egy sétát a reklámozni kívánt vállalkozás épületében, arra már egyéni szerződést kötnek. Bár e konstrukciónak kétséges még a jövője, de annyi bizonyos, hogy Miamiban és Aspenben már több száz vállalkozás jelentkezett az EveryScape-nél.

Jim Schoonmaker, elnök-vezérigazgató elmondta, hogy ellentétben a Google és a Microsoft hasonló programjaival, ők nem méregdrága kamerákat használnak, hanem egyszerű, minden boltban kapható eszközöket. Az EveryScape-nél nem lehet zoomolni a képeken, s ez – mondja az elnök – megelőzi azokat a kifogásokat, amelyek a személyiségi jogok tekintetében például a Google-nél felmerültek.

A következő feltérképezendő városok a honlap szerint Seattle és San Francisco lesznek.

Azóta történt

Előzmények