A Google Street View megérkezett Európába


A Google autója Milánóban

A Google nagyszabású vállalkozása, a nagyvárosok utcáin készült panorámaképek készítése, melyekből virtuális sétára alkalmas virtuális városokat hoznak létre – most már közvetlenül a Google Earthből elérhetően – eleddig természetszerűleg az Egyesült Államokban zajlott, már jó néhány várost lehet bejárni a képernyőn.

A technológia adott, mára kiforrni látszik a módszertan is, ám mivel globális vállalkozásról van szó, nyilvánvalóan nem csak Észak-Amerikában van ilyesmire igény. Nos, úgy tűnik, a Google csapatai megindultak, ugyanis olasz bloggerek tegnap és ma lencsevégre kapták a Street View munkatársainak speciális kocsijait Rómában és Milánóban. Tehát lesz valami…

A híradások szerint a Street View fokozatosan terjeszkedik, eddig arról lehetett tudni, hogy Ausztrália a következő célpont. Egyetlen gátja lehet a gyors bővítésnek (amivel Amerikában már többször is megküzdöttek, küzdenek): a személyiségi jogokból fakadó panaszok, mivel a képek időnként „túl jók”, túl részletesek. E nehézség nyilvánvalóan végig fogja kísérni a vállalkozást, különösen Európában, ahol – bár országonként eltérő az ilyen jellegű szabályozás – az Egyesült Államokban szokásosnál szigorúbban védik a magánélethez való jogot.

Azóta történt

Előzmények