Újabb trösztellenes eljárás indulhat a Google ellen Európában

Az európai versenyügyi biztos rászállt az Alphabet Inc.-re, és ha tényleg megindítják, a ez a harmadik vizsgálat járhat a legkomolyabb következményekkel.

Az Európai Unió illetékesei már megindítottak egy olyan folyamatot, mely könnyel elvezethet addig, hogy újabb – immár a harmadik – versenyügyi eljárást indítanak a Google ellen – tudta meg a Bloomberg hírügynökség belső forrásból.

A történtek egyelőre még nem nyilvánosak, a szokásos eljárás keretében először felkérést küldenek a vállalatnak, amelyben különféle panaszok alapján fogalmaznak meg kérdéseket, és erre várják a Google válaszát. Amennyiben ezek nem kielégítőek, akkor jöhet a formális eljárás, mely szintén több fokozatú, és évekig eltarthat.

Ebben az ügyben a legérzékenyebb üzleti szegmensre, a hirdetési rendszerre kérdeztek rá a múlt héten – állítják a források. A célba vett AdWords szolgáltatás tartja el a vállalatot, tavaly az éves árbevétel (74,5 milliárd dollár) túlnyomó részét (67,3 milliárd) a hirdetési platform termelte meg.

A probléma már öt éve felmerült, mégpedig azzal a gyanúval, hogy a Google a hirdetőkkel olyan szerződéseket köt, amelyek kizárólagos feltételeik következtében hátrányos helyzetbe hozzák a hirdetési piac többi szereplőjét. A mostani értesülés minden bizonnyal nem alap nélküli, mivel Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa a múlt hónapban kijelentette, hogy reményei szerint belátható időn belül elindulhat egy, az AdWords európai gyakorlatát vizsgáló eljárás.

A Google-t agilisan támadó Vestager két másik vizsgálatot már formálisan is menedzsel: az egyikben a Google azon gyakorlatát vizsgálják, hogy vajon saját szolgáltatásaikat előnyben részesítik-e a keresőben történő promócióknál, illetve az Android operációs rendszerrel kapcsolatban is felmerültek – az előtelepített alkalmazások miatt– vádak.

A hírügynökség megkeresésére egyelőre még egyik érintett fél sem kívánta kommentálni a tudósítást.

Azóta történt

Előzmények