A legnépszerűbb Firefox-kiegészítők egy helyen

A Firefox egyik vitathatatlan előnye, hogy rengeteg kiegészítő tölthető le hozzá, ami viszonylag nagy mozgásteret ad a felhasználóknak a testreszabásra. A böngésző fejlesztését irányító Mozilla szerint több mint 5000 add-onból válogathatnak ma az érdeklődők az ezeket lajstromozó oldalon. És bár a kiegészítőket sokan használják – az összesített letöltésszámláló éppen a héten haladt túl az 1 milliárdon –, mégsem elegen, mert a kevésbé hozzáértő felhasználók sokaságát elriasztja a bőséges és ezért nehezen áttekinthető választék.

E csoportot igyekszik most megszólítani a Mozilla egy, a fejlesztők szándéka szerint pofonegyszerűen használható online kiegészítőkezelővel. Az egyelőre csak angol nyelven beszélő Fashion Your Firefox a legnépszerűbb add-onokat gyűjti össze és rendezi az áttekinthetőség kedvéért kategóriákba. Például a „Social Butterfly” címke alatt a közösségi oldalakhoz kapcsolódó, a „Decorator” kategóriában a Firefox megjelenését módosító, a „Rock Star” skatulyában pedig az online zenehallgatást segítő kiegészítők találhatók, az a néhány, melyeket a Mozilla fejlesztői a használhatóság, hasznosság és népszerűség szempontjait figyelembe véve érdemesnek találtak erre. Az oldalon egyelőre kilenc kategória szerepel, egyikben sincs több öt elemnél.

A Fashion Your Firefoxban úgy lehet kiválasztani a kiegészítőket, mint egy webboltban az árukat: be kell jelölni a szimpatikus darabokat, majd az „Install my Add-Ons” gombra kattintva az összes kiválasztott elem egyszerre telepíthető. Erre korábban nem volt lehetőség.

A Mozilla szerint az oldalt még finomítani fogják, várható új kategóriák megjelenése, és már készülnek a lokalizációk is. A magyar fordítóknak javasoljuk, hogy – ellentétben az angollal – olyan kategórianeveket válasszanak, amelyek nem szellemeskedni akarnak, hanem tényleg segítik az eligazodást.

Jön a Moonlight

A fenti hírtől független, de a Firefoxhoz kapcsolódó hír, hogy a napokban a Microsoft és a Novell bejelentette, hogy a finiséhez közeledik a Silverlight nyílt forráskódú implementációjának fejlesztése. A szoftvercégek közleménye szerint a Linuxra készülő verzió, a Moonlight első bétája hamarosan elkészül, és letölthető lesz, mégpedig ingyenes Firefox-kiegészítőként. Ez teszi majd lehetővé a Silverlightban írt webes tartalmak megjelenítését linuxos számítógépeken.

Azóta történt

Előzmények