Nem tetszik az EU-nak, hogy a big tech a pénzügyi szektorba ássa magát

Alaposan feltérképezték a helyzetet, jobban rászállnak a big tech cégekre, amiért a pénzügyi szektorba is beássák magukat.

Az EU pénzügyi hatóságai szerint igen nehéz feladat követni azt, hogyan tört be az EU-s pénzügyi szektorba a big tech.

A hatóságok szerint bár a tech cégek még nem jelentenek fenyegetést a pénzügyi stabilitásra, de ennek ellenére a banki, biztosítási és tőzsdei hatóságok együtt térképezték fel a piacot, és elég nagy aggodalom merült fel a tech cégek kapcsán azok rengeteg adata, nagy pénztartaléka és befolyása miatt.

Első körben az Alphabet, Amazon, Meta, Alibaba, Tencent, Rakuten, Orange, Vodafone, Tesla és Apple cégeket vizsgálták. Megállapításuk szerint egyre nagyobb jelenléttel bírnak a szektorban Európán belül. Főleg a fizetési szolgáltatások piacán erősödnek, de közvetlen biztosítási szolgáltatásaik is vannak. Nagy probléma viszont, hogy a tevékenységekre alig látnak rá, a határokon túli tevékenységről nem igazán jelentenek a hatóságoknak, a működést pedig nehéz monitorozni.

Emiatt törvényi változtatásokat sürgetnek a big tech pénzügyi szolgáltatásainak felügyelete kapcsán. Addig is szigorítják az EU-s pénzügyi szolgáltatások piacán a big tech megfigyelését.

Azóta történt

Előzmények