A széles sáv pénzt hoz a háztartásoknak is

Az Ericsson nyilvánosságra hozta az Arthur D. Little tanácsadó céggel és a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemmel közös felmérése eredményeit, amely a széles sávú sebesség háztartásokra tett jövedelemnövelő hatását vizsgálta.

Ericsson

A háztartási szinten végzett (mikro-) felmérés bebizonyította, hogy az otthoni széles sávú sebesség már a háztatások jövedelmeire is hatással van, és feltárja, hogy melyek azok a minimális sebességi küszöbértékek, amelyeket biztosítani kell, hogy statisztikailag szignifikáns hatást lehessen elérni a jövedelmekre. Ezek a küszöbértékek országonként eltérhetnek. A kutatás az OECD- és a BIK-országokban (Brazília, India, Kína) vizsgálta meg e számokat.

Ericsson

A jövedelem abszolút értékben mért szintje (minden eredményt korrigáltak vásárlóerő-paritásra (PPP) a jövedelmek abszolút szintjének tükrözése érdekében) magasabb az OECD-országokban, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy a széles sávú technológiából fakadó nyereség növekszik, ha az adott országban több, fejlettebb szolgáltatás érhető el széles sávú hozzáférésen keresztül.

A főbb eredmények

  • a háztartási jövedelem átlagos növekedése 4-ről 8 Mbps-re növelt széles sávú sebesség hatására havi 120 dollár az OECD-országokban
  • a BIK-háztartások esetében a legnagyobb növekedést a sebesség 0,5 Mbps-ről 4 Mbps-re történő emelése hozta, méghozzá havi 46 dollárral

„Az eredmények összhangban vannak a korábbi felmérésünkkel, amely a széles sávú sebesség növekedések hatását számszerűsítette 33 ország bruttó nemzeti termékére nézve. De összhangban vannak az általunk áttekintett számtalan egyéb tanulmánnyal is. Mind azt jelzik, hogy a széles sávú hozzáférés pozitív hatással van a gazdaságra. Tudjuk, hogy a sebesség számít, és a széles sávú sebesség további növelésének pozitív hatása van. Most be is bizonyítottuk mindezt számszerűleg, nagy adatminták használatával, még a háztartások szintjén is” – értékelte az eredményeket Sebastian Tolstoy, az Ericsson alelnöke.

Ericsson

Martin Glaumann, az Arthur D. Little munkatársa szerint: „Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy a széles sávú sebesség a gazdasági növekvés fontos hajtóereje. Mégis számos országban – nem kevésbé az EU-országaiban – a szabályozás visszafogja a teljes növekedési potenciált. A széles sáv lehetővé teszi a háztartások számára a készségek és termelékenység javítását e-tanuláson és üzleti szolgáltatásokon keresztül, ugyanakkor új fogyasztási helyszínekhez is hozzáférhetnek.”

Ericsson

A tanulmány számos fontos forrásra épített, beleértve az Ericsson ConsumerLab 2010-es felmérési adatait, amely több mint 19 ezer háztartást fedett le.

Azóta történt

  • A világ legfejlettebb IT-városa: Stockholm

    Az Ericsson friss jelentése arra igyekszik rámutatni, hogy a modern városok számára létszükséglet az infokommunikációs szolgáltatások fejlesztése.

  • 100 internetezőből 15-nek van tablete Magyarországon

    Az eNET felmérése szerint az okostelefon és tablethasználók fele még mindig csak ötnél kevesebb alkalmazást használ rendszeresen. A telefonálás után a második legnépszerűbb funkció az ébresztés.

  • Vészjelzés: a PISA-felmérés margójára

    A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a magyar diákok alapképességekben megnyilvánuló teljesítménye az informatikusképzés mellett a felhasználói bázis kialakítását is hátrányosan érinti.

Előzmények