Egyelőre maradhat a Microsoft Word

Az ügyet tárgyaló szövetségi fellebbviteli bíróság a Microsoft kérésére felfüggesztette a Word 2003 és 2007 szövegszerkesztő egyesült államokbeli forgalmazását megtiltó végzés végrehajtását.

Amint arról beszámoltunk, augusztus közepén egy texasi bíróság – miután egy kanadai vállalkozás panaszát megalapozottnak ítélte – kötelezte a redmondi szoftvercéget a forgalmazás megszüntetésére. Az i4i Ltd. szándékos szabadalombitorlás miatt indította az eljárást, mivel úgy találta, hogy az újabb Word szövegszerkesztők az ún. egyedi XML elemek feldolgozásakor egy olyan eljárást használnak – jogtalanul –, melyet ők 1998-ban szabadalmaztattak.

Az ügyet tárgyaló texasi bíróság elsőfokú határozatában több mint 290 millió dollár kártérítés megfizetésére és az érintett szövegszerkesztő programok – a Word 2003 és 2007 – amerikai forgalmazásának beszüntetésére kötelezte a Microsoftot. A törvényszék 60 napot adott Redmondnak arra, hogy eleget tegyen a tiltó végzésnek.

Amely azonban azonnal fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, és egyben azt kérte a fellebbviteli bíróságtól, hogy az ügyet gyorsított eljárásban tárgyalja, továbbá az eljárás idejére függessze fel a tiltó határozat végrehajtását. Tegnap mind a két kérésnek helyt adott a bíróság, amely szeptember 23-ára tűzte ki az első tárgyalási napot. „Elégedettek vagyunk a döntéssel, és várjuk, hogy előadhassuk az álláspontunkat” – nyilatkozta a Reuters-nek Kevin Kurtz, a Microsoft szóvivője.

A cégnek az tiltó határozat szerint október közepéig kellett volna leállítania a forgalmazást, most azonban haladékot kapott. Szakértők ugyanakkor rámutatnak: még ha az ügy az elsőfokú ítélet megerősítésével végződik is, akkor sem kell tartani attól, hogy a Word eltűnik a piacról, mert a Microsoft addig kidolgozhat egy olyan eljárást, amely kiváltja a kérdéses technológiát, vagy egyszerűen törölheti a funkciót a szoftvereiből.

Azóta történt

Előzmények