A Microsoft alelnöke egységes szabadalmi rendszert javasol


Horacio Gutierrez

Horacio Gutierrez, a Microsoft alelnöke és általános jogi tanácsadója múlt heti blogbejegyzésében gratulál David Kapposnak, mivel két vezető amerikai szabadalmi hatóságnál is megkapta vezetői kinevezését, s ezt az alkalmat ragadja meg arra, hogy a Microsoft nevében bejelentse a cég elképzelését egy harmonizált, globális szabadalmi rendszerről, mely szerinte megoldaná a jelenlegi szabályozás okozta gondokat.

Gutierrez szerint a mostani rendszer számtalan sebből vérzik: évekig elhúzódnak a szabadalmaztatási eljárások, ugyancsak évekig tartanak a szabadalmi perek, a jogi ügyek miatti vizsgálódások hatalmas összegeket emésztenek fel stb., s ezek miatt feltétlenül szükséges egy „harmonizáció”, mely nem vágyálom, hanem létszükséglet a nemzeti szabadalmi hivatalok számára, mivel csak egy globális szabályozás oldaná meg a fenti gondokat.

Az alelnök által említett adatok szerint a világon jelen pillanatban több mint 3,5 millió szabadalmi kérvény vár elbírálásra, ebből 750 ezer az Egyesült Államokban. Az esetek többségében három, négy, néha öt évet kell várni a bejegyzésre. Ez egyrészt nagyon drága, másrészt a vállalkozások számára elfogadhatatlanul hosszú idő. A globális gazdaság világában szükség lenne már egy egységes, globális szabadalmi rendszerre, hogy egy szervezet bíráljon, fogadjon el szabadalmakat, s az esetleges pereskedések is egyetlen törvényi fórum előtt történjenek. Az összehangolt, az egész világra kiterjedő szabályozás Gutierrez szerint élét venné a nemzeti hatóságokat ért kritikáknak, lerövidítené az elbírálási időszakokat.

Ehhez a szabadalmi hivataloknak szorosabban kellene együttműködniük, valamint egy ideális munkamegosztást kellene kidolgozniuk, illetve meg kell állapodniuk a jövőbeli eljárásrend részleteit illetően.

A globális szabadalmi rendszer „támogatná az innovációt, gazdagítaná a közösségi tapasztalatokat, bátorítaná a versenyt, a gazdaság és a foglalkoztatottság növekedéséhez vezetne” – zárja sorait a Microsoft alelnöke.

Azóta történt

Előzmények