Kötelező lesz az automatikus vészhívó az autókban 2015-től

Az Európai Parlamentben tegnap elfogadták az eCall nevű kezdeményezést, így a projektben szereplő adatok szerint 2015-től minden új autóban ott kell lennie annak az eszköznek, amelyik a 112-es segélyhívó rendszerét használva baleset bekövetkeztekor automatikusan értesíti a hatóságokat, a mentőket.

Az egységes uniós eCallt a hatékonyabb segítségnyújtás, az emberi életeket mentő gyorsabb intézkedések miatt kezdeményezték. Mindeddig abban bíztak az unió illetékes vezetői, hogy önkéntes alapon is gyorsan terjedni fog, ám ez nem történt meg, így a parlament most hivatalosan is beemelte az uniós előírások közé, de az Európai Bizottságnak (EB) még lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a tagállamok egyenként is kötelezően előírják az eCall használatát 2015-től az újonnan forgalomba álló járműveknél.

Habár a világon igen sok helyen használnak már ilyen automatikus vészjelző rendszereket, Európában hatalmas a lemaradás e téren: az önkéntes csatlakozás lehetősége nem volt elegendő motiváció, ma mindössze az autók 0,4 százaléka használja az eCallt. A képviselők két területen sürgetik az EB-t: legyen általánosan kötelező a használata 2015-től, a tagországok készítsék fel saját rendszereiket a kapcsolódásra, illetve terjesszék ki a hatályát a minden járműre (motorkerékpárok, buszok, teherautók stb.).

A technológia egyébként készen áll, valóban csak alkalmazni kell, emellett a parlamenti döntés kimondja, hogy a kötelező eCallnak ingyenesnek kell lennie a felhasználók számára.

Azóta történt

  • Már tesztelik az eCall segélyhívó rendszert

    A 2017 októberétől kötelező automatikus közúti segélyhívó rendszer egyik fontos követelménye, hogy a baleset helyszínétől és a jármű származási országától függetlenül képes legyen a riasztások továbbítására az EU egész területén.

Előzmények