Elkényeztetett távközlési cégek


Neelie Kroes

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes hétfőn néhány részletet árult el arról, hogy szerinte miképpen lehet megvalósítani azt, hogy az unió tagállamaiban olyan szintre emeljék a széles sávú internetes infrastruktúrát, illetve az ehhez kapcsolódó gazdasági szektort, hogy kontinensünk ne szakadjon le végképp az ázsiai és amerikai fejlődés mögött.

A Reuters hírügynökség által szervezett technológiai találkozón a heteken belül megjelenő, a befektetések bátorítását és szorgalmazását célzó uniós tervezettel kapcsolatban az alelnök asszony kifejtette, hogy az európai távközlési szolgáltatók igen rossz globális pozícióban vannak a csökkenő fogyasztói kereslet, a visszaesett bevételek és az olyan világcégek, mint az Apple által diktált verseny miatt. Kroes ezt az állapotot elfogadhatatlannak tartja, és célja, hogy Európa újra a digitális társadalom egyik vezető piaca legyen, mint volt a harmadik generációs mobiltechnológia terjedése idején. Okfejtésében arra utalt, hogy a néhány páneurópai, határokon átnyúló szolgáltatásokat kínáló távközlési cég jót tenne a gazdaságnak, mivel az ilyen vállalatok tevékenysége serkentené a versenyt és az innovációt.

A szolgáltatók szerint már így is túl sok a szabály

Habár az USA-hoz, Japánhoz vagy Dél-Koreához képest jelentős a lemaradásunk a széles sávú optikai hálózatok terén, Neelie Kroes szerint tarthatóak a már korábban kitűzött célok, melyek egyike, hogy 2020-ig az uniós háztartások legalább felében nagy sebességű széles sávú netkapcsolat legyen. Az alelnök asszony külön beszélt arról, hogy nagy küzdelmet folytatnak a távközlési cégekkel, mivel azok túlságosan „kemény kezűnek” tartják a brüsszeli hatóságokat, akik tevékenységük minden egyes szegmensét szigorúan szabályozni akarják – két különösen nagy fájdalmuk: a roaming árainak letörése, illetve a cégegyesülések felügyelete. Ez az ellentét tovább éleződhet, mivel megtörténhet – ahogy tavaly ősszel már Kroes asszony meglebegtette –, hogy az új előírások szerint az EB keményen beleszól a versenybe, konkrétan abba, hogy a korábbi nagy monopolcégek, mint például a France Telecom vagy a Deutsche Telekom a befektetési kedv és a fejlesztés serkentése érdekében kénytelenek lesznek államilag szabályozott módon és árakon bérbe adni régi, rézvezetékes hálózataikat a piacra lépő új szereplőknek.

Ezt a javaslatot hatalmas felháborodás fogadta a távközlési cégek vezetői részéről, akik szerint az optikai hálózatok hatalmas befektetési költsége csak évtizedes távlatot tekintve térül meg, és az árszabályozás tovább csökkentené a befektetési kedvet. Az alelnök ezekre az aggodalmakra azt válaszolta, hogy nem egyneműsítő, hanem a különféle országok különböző állapotaira tekintettel lévő rugalmas szabályozást képzelnek el – amelyet egyébként nem ők, hanem az irányelvek alapján az adott ország távközlési felügyelete alkotna meg.

Kroes asszony szerint, ha kedvezőbb helyzetbe hozzák az induló szolgáltatókat, az mindenképp jót tesz a versenynek. A távközlési cégek kritikáira pedig általánosságban így válaszolt: „Az az érzésem, hogy e piac néhány szereplője egy kissé el van kényeztetve, és ők inkább ragaszkodnának a régi, bevált megoldásokhoz. Ám ez a magatartás nem lendíti fel az európai gazdaságot.”

Azóta történt

Előzmények