Kétszer annyi bejelentést kap a BSA, mint tavaly

Még nem ért véget az idei év, de már az első 11 hónapban közel kétszer annyi – 89 százalékkal több – bejelentés érkezett az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő BSA-hoz, mint 2009-ben. A növekedés mértéke azért is meglepő, mert az idén publikált, 2009-et vizsgáló IDC-felmérés szerint hosszú évek óta először csökkent, ha csak marginálisan is, az illegális szoftverek aránya hazánkban: 42-ről 41 százalékra. Ezzel az értékkel Magyarország már a globális átlagnál jobban teljesít, hiszen az pont a legutóbbi felmérésben nőtt 43 százalékra, részben az olyan, illegális szoftverhasználat terén élen járó piacok előretörése miatt, mint amilyen Kína, India vagy Brazília.

A hazai bejelentések növekedésének tendenciájával kapcsolatban pontos információi a BSA-nak nincsenek, de a szervezet azt feltételezi, hogy ebben szerepet játszhat a világgazdasági válság elhúzódása, valamint a munkahelyi és céges konfliktusok is. A bejelentések között gyakori az olyan, melyet konkurens cégek, elbocsátott alkalmazottak vagy beszállítók tesznek.

A Legfőbb Ügyészség adatai szerint egyébként Magyarországon 2009-ben 31 021 olyan bűncselekmény regisztráltak, amelyek tárgya szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése volt, és ezek közül 9684, azaz az esetek 31,2%-a volt szoftverekkel kapcsolatos.

Azóta történt

Előzmények