A BSA is kritizálja az EU tervezett új fogyasztóvédelmi irányelvét

Az Európai Unió új fogyasztóvédelmi irányelve káros hatással lehet az online módon vásárlók számára – közölte ma a Business Software Alliance (BSA) képviselője. A nagy IT-cégek (többek között a Microsoft, az SAP, az IBM, a Dell és a HP) érdekeit képviselő szövetség ellentmondásosnak látja a még kidolgozás alatt álló direktívát, melynek elsődleges célja, hogy újraírják a nemzeti, illetve a határokon átnyúló megállapodások, kereskedelem esetében a fogyasztóvédelmi irányelveket.

A készülő irányelvet már eddig is sok bírálat érte: a fogyasztóvédelmi szövetségek amiatt kritizálták, mert elégtelennek látták a digitális úton történő vásárlások (zene, film, könyvek és szoftver esetében) a fogyasztói jogok védelmét.

A BSA viszont teljességgel alkalmatlannak látja az irányelvet a fogyasztói jogok védelmére. Ha például valaki egy hibás letöltés miatt kívánna reklamálni, érvelnek, akkor nem a kereskedőhöz kellene fordulnia, hanem a szolgáltatóhoz, emellett meglenne az a lehetőség, hogy a kereskedők szoftverek esetében ne adjanak támogatást (frissítés, hibajavítás), mivel az eladott termék minőségéért csak a vásárlás idején felelősek, később nem. Ezeket a kifogásokat a BSA már közvetlenül az elfogadás után is közleményben tudatta, akkor is az volt érvelésük alapja, hogy veszélyes lehet a digitális formában megjelenő áruk kereskedelmét ugyanolyan módon szabályozni, mint a fizikailag megfogható termékekét: egy szoftver vagy egy online szolgáltatás nem mosógép, jelentik ki, más fogyasztóvédelmi előírásokat igényel.

A direktíva előzetes vázlatáról a múlt hónapban állapodtak meg a tagállamok az Európai Bizottsággal, a végleges szöveget március 24-én el kell fogadnia az Európai Parlamentnek, a tagállamoknak csak ez után van lehetőségük beépíteni az előírásokat saját jogrendszerükbe.

Azóta történt

Előzmények