Szoftverrazzia híre okozott pánikot Veszprémben

Tegnap este nagy riadalom támadt a veszprémi egyetem kollégistáinak körében: futótűzként terjedt a hír, hogy a diákszállókban a hatóság szoftverrazziát tart. Több kollégiumban a diákok közül sokan lázas pakolásba kezdtek, majd rövid időn belül laptopjukkal, asztali számítógépükkel (!) a hónuk alatt távoztak az épületből. Utólag kiderült: a pánikot okozó hír alaptalan vaklárma volt.

A „szoftverrazziáról” a rendőrségi szerverlefoglalásokkal kapcsolatban általában jól értesült és instant információkat közlő Asva.info számolt be tegnap. A p2p-híroldal azt írta, hogy „több forrásból is megerősítették” a szoftver-ellenőrzések tényét, ám a felsorolt információk – és a folyamatosan frissített hírhez fűzött, szemtanúktól származó kommentek – csak azt támasztják alá, hogy a diákok nagy számban mentették ki PC-iket a kollégiumokból. Úgy tudjuk, a riadalom körülbelül este fél 7-től 8-ig tartott.

„Tök poén volt látni ahogy mindenki rohan hóna alatt a géppel mint a mérgezett egér[,] kiürültek a kolik[,] durván gyorsan[,] és pillanatok alatt megteltek a kocsmák” – írja az egyik hozzászóló. Az IT café által megkeresett egyetemisták is erről számoltak be, és elmondták: bár a szóbeszéd szerint csak az egyik diákszállóban zajlott a razzia, a szájról szájra terjedő hír hatására gyakorlatilag minden kollégiumból elmenekültek a diákok. „Központiba nem jött senki, pedig kipakoltunk kocsiba mindent, még a pendrive-okat is” – írja az Asva.infón egy másik kommentelő. Intézkedő rendőrt azonban senki sem látott, ahogy olyan diákot sem, akinek a gépét ellenőrizték volna.

Mint kiderítettük: azért, mert nem volt razzia a kollégiumokban. Lapunk megkeresésére Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy nem került sor ilyen rendőrségi akcióra tegnap. Általánosságban elmondható, hogy a veszprémi rendőrök nem szoktak célzottan szoftverrazziákat tartani kollégiumokban – tette hozzá. Arra viszont már többször akadt példa, hogy az egyéb bűncselekmény miatt tartott házkutatások során bizonyítékként lefoglaltak számítógépeket, amelyek nem jogtiszta szoftvereket is hordoztak. Természetesen ilyenkor a szerzői jogok megsértése miatt is eljárást indít a rendőrség – magyarázta.

Az egyetem kommunikációs irodája is azt mondta lapunknak, hogy nem volt hatósági razzia az intézmény kollégiumaiban, sőt Horváth Ildikó irodavezető azt sugallta, hogy az ennek kapcsán kitört riadalomról szóló hír is kacsa. Azok a hallgatók – érvelt –, akiket ők megkérdeztek, nem tudtak semmifélre „pánikról” vagy tömeges menekülésről. A hozzászólásokban az akció fő célpontjaként megnevezett kollégium, a Hotel Magister recepciósa is azt válaszolta kérdésünkre, hogy nem tapasztaltak semmi szokatlant tegnap este. Ennek azonban az általunk megkérdezett hallgatók beszámolói ellentmondanak.

Megkerestük a Központi Kollégiumot is, ám ott azt mondták: nem nyilatkozhatnak az ügyben. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának vezetője sem akart nyilatkozni lapunknak, csupán lakonikusan annyit mondott, hogy az esetről közleményt fog kiadni az intézmény.

Azóta történt

Előzmények