Heves megyei razzia zajlott a BSA feljelentővonalának köszönhetően

A szervek ma közleményben tudatták, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzést tartott egy Heves megyei ipari társaságnál, és ennek során megállapították, hogy a cég licencdíj megfizetése nélkül használta az Adobe, az Autodesk és a Microsoft szoftvereit.

A házkutatás során a cég számítógépeit lefoglalták, és a NAV nyomozást indított az ügyben. A szakértői vélemény szerint a cég egymillió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a szoftvercégeknek.

A közlemény nyilvánvaló apropója, hogy szoftverhasználat tisztaságára ügyelő iparági szervezet, a BSA széles körben terjeszteni kívánja, hogy létezik az ingyenesen hívható forródrótja. A mostani rajtaütést is egy ide érkező bejelentés alapján hajtották végre, ugyanis az információt a BSA-t képviselő ügyvédi iroda továbbított a NAV számára. A hivatal az ügy részleteinek mérlegelését követően döntött a helyszíni kivizsgálás és a házkutatás mellett. Az erre az ingyenesen hívható forródrótra érkező, illegális szoftverfelhasználással kapcsolatos bejelentéseket a BSA jogi képviselői egyenként elemzik ki. Azokat, amelyek megalapozottnak és igazoltnak tűnnek, a NAV szerveinek továbbítják hatósági kivizsgálás céljából.

Az IT café megkereste az illetékeseket, hogy megtudjuk, pontosan melyik cégről is van szó, és milyen nagyságrendben használtak illegális szoftvereket a gyanúsított vállalkozásnál. Amennyiben információkhoz jutunk, frissítjük hírünket.

Frissítés: A cég nevét a folyamatban lévő vizsgálatra tekintettel egyelőre még nem kívánják nyilvánosságra hozni. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a fent említett gyártók esetében (sorrendben) a következő illegálisan használt szoftvereket találták meg a lefoglalt négy darab számítógépen: Photoshop, AutoCad, Windows.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Előzmények