Európában is folytatódik a kalózkodás elleni harc

Miközben az Egyesült Államokban a napokban indul a CCI által – az öt legnagyobb internetszolgáltató közreműködésével – fejlesztett, jogvédett tartalmak illegális letöltését figyelő rendszer, Európában sem ülnek tétlenül a jogalkotó szervezetek.

Franciaországban tovább akarják szigorítani a 2010-től hatályos, rengeteget vitatott, többszöri módosításon átesett, és finoman szólva is megkérdőjelezhető eredményeket felmutató fájlcseretörvényt. A „három dobásként” vagy HADOPI-törvényként is ismert szabályozás azért született, hogy visszaszorítsa a jogvédett tartalmak illegális megosztását.  A törvény lehetőséget ad az állami ügynökségnek, hogy az illegális letöltéssel gyanúsított felhasználók ügyét két figyelmeztetés után átadja a hatóságoknak, akik bírósági határozattal akár az internet elérés megvonásával is szankcionálhatnak.

Ugyan a HADOPI életbe lépése óta egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és leginkább csak a közvélemény hergelésére volt alkalmas, az ügynökség egy hétfői jelentése szerint további lépésekre készül –a jövőben a fájlcserélés mellett a streaming és direkt letöltés szolgáltatásokat is figyelni kívánja.

Az új rendszer megkövetelné a Youtube-éhoz hasonló előszűrés, tartalom felismerés és digitális ujjlenyomat alkalmazását a streaming vagy direkt letöltés szolgáltatást biztosító oldalaktól. Ha egy kérdéses oldal nem engedelmeskedne, számolnia kéne a domain elvesztésével, vagy IP címének blokkolásával. A tervezet a fizetős oldalak pénzügyi tranzakcióit kezelő cégek szerepére is kitér, és együttműködés hiányában azokat is kényszeríthetné szerződéses tevékenységük felfüggesztésére.

A La Quadrature du Net párizsi internetjogász szervezet közleményben ítélte el a HADOPI jogkörének esetleges kiterjesztését. Szerintük a HADOPI ezzel a lépéssel gyakorlatilag a keresőkre, internetszolgáltatókra, online fizetési rendszerekre és szerverhosting szolgáltatókra is kiterjesztené ellenőrzését.

Ezközben a ködös Albionban

Nagy-Britanniában a Newzbin 2 elleni döntéssel kezdődött (aminek költségeit az internetszolgáltatóknak kellett viselnie), majd a Pirate Bay blokkolásával folytatódott a fájlcserélő oldalak elleni hadjárat. A torrentforgalom csökkentésére irányuló intézkedések azonban pont az ellenkező hatást idézték elő.

Az illegális fájlcserélés mellett a kalóztevékenységet büntető tervezeten is dolgoznak, mely egy kicsit faramuci módon értelmezi az ártatlanság vélelméhez való jogot – a jogsértéssel gyanúsított felhasználónak csak 20 font bírság befizetése után lenne lehetősége ártatlansága bizonyítására. A tervezetet a hatóságokkal, jogtulajdonosokkal és internetszolgáltatókkal együttműködve 2014-ig szeretnék véglegesíteni.

A Legfelsőbb Bíróság újabb döntésében további három oldal – Kickass Torrents, H33T, Fenopy – blokkolására kötelezte az ország hat nagyobb internetszolgáltatóit. A döntés végrehajtására 15 munkanapos határidőt kaptak. A British Phonographic Industry (BPI) angol zeneipari csoport szerint az említett oldalak „jelentős mértékű” jogsértést követtek el.

Elemzések szerint az olcsó legális streaming zene- és videószolgáltatásoknak, mint a Spotify, Deezer és Netflix, a hatósági beavatkozásokkal ellentétben tényleges pozitív hatása lehet a következő években.

Azóta történt

Előzmények