Az éjszakai Firefox már a virtuális térben él

A Firefox legfrissebb kifejezetten kísérleti, fejlesztési célokat szolgáló, úgynevezett Nightly kiadásával és a WebVR Oculus Rift Enabler névre hallgató kiegészítő segítségével külön kliens nélkül válik elérhetővé a virtuális valóság. Eddig elszeparáltan fejlesztették egy erre fenntartott szálon.

Vladimir Vukicevic (a Mozilla VR műszaki igazgatója) blogján arról számolt be, hogy a legújabb Nightly már tartalmazza az alap WebVR funkciókat. Igaz, az Oculus Rift használatához egyelőre még kiegészítő kell.

Ez az add-on az Oculus Rift SDK-t teszi hozzáférhetővé a Firefox számára. Vukicevic úgy véli, ez a módszer a jövőben egyszerűsödni fog, idővel vagy a böngésző részét képezi majd, esetleg az Oculus Runtime fogadja magába. Jelenleg még nagyon gyorsan fejlődnek, változnak a virtuális valóság interfészei, a platformtámogatás. Éppen ezért egy ideig még biztosan csak az "éjszakai" kiadásokban találkozhatunk majd a funkcióval. Ott is csak a hagyományos, egyszálas módban.


(forrás: mozvr.com)

A fejlesztői kiadásba integrálással egy újabb lépést tett a Firefox, amely látványosan elkötelezett a technológia iránt. Vukicevic pedig azt ígéri, megpróbálja a CSS és DOM alapján a virtuális térben is élvezhetővé tenni az eredetileg két dimenzióban megálmodott tartalmakat, hogy a régi honlapokról se kelljen lemondanunk.

Azóta történt

  • Jöhetnek az interaktív filmek

    A Story Studio első munkája nem váltja meg a világot, de azt mindenképp eléri, hogy rettentően várjuk a következő, Oculus Riftre érkező filmet.

  • Beülnél Neil Armstrong ülésébe?

    A Kickstarteren virtuális valóság projektre gyűjtenek, hogy akárki átélhesse az első Holdraszállás élményét.

Előzmények

  • Firefox 34: Helló, édes!

    Az új Firefoxban debütál a plug-in nélküli hang és videóhívási lehetőség, a Firefox Hello. Új keresési stratégia. Letiltották az SSLv3-at, hogy a POODLE támadásoktól megvédjék a felhasználókat .