A Skype versenytársa lehet a Firefox Hello?

A 2014-es esztendő utolsó frissítésébe került a Firefox böngészőbe egy érdekes és sokak számára hasznos szolgáltatás. Ez a Firefox Hello, amely valós idejű videókonferencia- és hanghívásra alkalmas modulja a böngészőnek. Az érdekessége a rendszernek, hogy bármiféle bővítmény vagy kiterjesztés nélkül használható, nem kell hozzá más csak egy feltelepített Firefox. Vagy még az sem. Köszönhetően a szabványos – WebRTC-re épülő megoldásnak – más, a WebRTC protokollt támogató böngésző – például Chrome és Chromium – is képes hívásokat fogadni. Az említett böngészőgyártók már 2013-ban sikeresen léptek kapcsolatba a saját böngészőikön keresztül.

A WebRTC egy szabványos(ítás alatt álló) nyílt projekt, amely egyszerű API hívások segítségével valósít meg videó-, hang- vagy adatkapcsolatot több böngésző között. A szabvány tervezete itt olvasható. Így tehát készíthet magának – akár weboldalba épített – közvetlen elérhetőséget amely videó- és hanghívásokat tesz lehetővé – bármilyen bővítmény telepítése nélkül. Ráadásul a böngésző az adatokat titkosított csatornán és központi szerver bevonása nélkül végzi.

A Firefox Hello ugyanígy a WebRTC-re épül, s alapesetben semmi regisztrációt nem igényel. A „szövegbuborékban lévő szmájli” gombra kattintva már indítható a beszélgetés. Ilyenkor a böngésző generál egy webhivatkozást. Ezt kell eljuttatni a másik félnek e-mailben vagy bármilyen más módon. Amennyiben rendelkezünk már Firefox Accounts regisztrációval, akkor a „Hello”-ból bejelentkezve még kényelmesebben kezelhetjük a beszélgetéseinket, mert az elmentett linkeket másik – szinkronizált – böngészőből is megnyithatjuk, átnevezhetjük. (Leírás és bemutató.)

Firefox Accounts regisztrációnk akkor is van már, ha használjuk a Firefoxba épített Sync szolgáltatást, mely a Firefox böngésző valamennyi lényeges beállítását, adatát – könyvjelzők, jelszavak, kiterjesztések, beállítások – biztonságosan szinkronizálja át bármennyi általunk használt gépen lévő Firefox böngészőprofilba.

Ha megfigyeljük a mostani nagy, számítógépes kommunikációs eszközöket készítő cégek hozzáállását, láthatjuk, hogy mind a Google, mind a Facebook próbálja bezárni külső kliensek használatát a népszerű csevegőalkalmazásaikban. Ezzel szemben a Firefox Hello egy nyílt megoldásra épülő, szabványos megoldás, hogy bármiféle további alkalmazás vagy bővítmény nélkül, titkosított csatornákon kommunikálva – biztonságosan, egyszerűen és könnyen tarthassuk a kapcsolatot, akivel csak szeretnénk.

A mai nap – március 3-a – a Mozilla nemzetközi Hello napja, így ha használod a szolgáltatást készíts képernyőképet a Hello használatáról, és oszd meg a képet #FirefoxHello hashtaggel!

Azóta történt

Előzmények