Elfeledett szappanopera: most az Apple nyert a Samsung ellen

Az utóbbi egy-két évben a legtöbb iparági szereplő nagy megkönnyebbülésére alábbhagyott a szabadalmi perek indításának heve, ám még jó pár akad, mely nem zárult le. Ilyenek főleg a két nagy okostelefon-gyártó, az Apple és a Samsung között zajlanak, és leginkább fellebbviteli eljárások.

Az Apple nyert újra

Egy ezek közül tegnap véget ért, mivel egy fellebbezési eljárásban a bíróság kimondta, hogy a Samsung néhány, az Apple által birtokolt szabadalommal védett megoldást jogtalanul használt készülékein.

A korábbi ítélet 2014 májusában született, és az is elmarasztalta a Samsungot három szabadalom megsértése miatt: gyorslinkek, csúszkás feloldás, automata szövegjavítás. Az Apple akkor azt kérte, hogy tiltsák be az érintett régebbi készülékek amerikai forgalmazását, de Lucy Koh bírónő úgy látta, a pénzügyi kártérítés (120 millió dollár) bőven fedezi az Apple veszteségeit.

Ám a tegnap kihirdetett ítéletben teljesen az Apple-nak adtak igazat. Míg Lucy Koh megkívánta az Apple-től, hogy bizonyítsák be: a jogtalanul használt megoldások olyan fontosak és egyediek voltak, hogy a vevők amiatt vásárolták meg az Apple készülékeit (ez nem sikerült), a fellebbviteli bíróság csak azt követelte meg, hogy az iPhone gyártója igazolja, hogy az adott megoldások befolyásolták a vásárló döntését. Ez sikerült.

Vissza a feladóhoz

A bíróság megállapította, hogy az Apple az illegálisan felhasznált szabadalmak miatt piaci kárt szenvedett, ezért visszautalták az alsóbb fokra újratárgyalásra. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a Samsungnak – ahogy ez már többször megtörtént – át kell alakítania az adott készülékeket, ha nem akarják a forgalmazás betiltását. Ez azonban gyakorlati jelentőséggel már alig rendelkezik, mivel régi készülékekről van szó, a Samsung közlése szerint már csak egy olyan van forgalomban, melyre az ítélet vonatkozik.

Annyiban viszont fontos a fellebbviteli bíróság döntése, hogy precedens, vagyis a következő szabadalmi perekben könnyebb lesz a forgalmazást tiltását elérni, ezért is álltak a Samsung mögé a perben olyan vállalatok, mint a Google vagy a HTC.

A vállalatok közleményeikben ugyanazt mondták, amit már évek óta: szapulták a másikat, és magukat állították be az innováció úttörőinek, illetve a fogyasztók érdekei védőinek.

Azóta történt

Előzmények