Az Apple beperelte az Ericssont

Az Apple egy kaliforniai bíróságon beperelte az Ericssont, mivel úgy vélik, hogy olyan, az LTE vezeték nélküli adatátviteli technológiával kapcsolatos megoldásokért kérnek igen magas jogdíjat, melyek valójában nem alapvető szabadalmak (standard essential patent: olyan szabadalom, mely olyan technológiát véd, amelyet egy adott megoldás, készülék stb. szabványos működéséhez mindenképp fel kell használni).

Hirdetés

Az Apple azt állítja, hogy a szóban forgó megoldások jelentős részben az ő fejlesztéseik, így nem indokolt, hogy ezekért licencdíjat fizessenek az Ericssonnak.

A történetet bonyolítja, hogy az Apple képviselői talán nem bíznak teljesen igazukban, ugyanis kijelentették, hogy ha a bíróság mégis alapvetőnek minősíti a szabadalmakat, akkor is továbbviszik az ügyet, és akkor (valószínűleg a FRAND előírásaira hivatkozva) a licencdíj kiszámításának módját fogják támadni, ugyanis az Ericsson az adott okostelefon vagy táblagép eladási árának százalékában határozza ezt meg, míg az Apple-nél ezt méltánytalannak tartják, és azt kérik, hogy a technológiát használó alkatrész, azaz a processzor árának százalékában állapítsák ezt meg.

Az Apple szóvivője, Kristin Huguet kijelentette, hogy ők minden esetben hajlandók méltányos és ésszerű licencdíjakat fizetni a termékeikben alkalmazott, alapvető szabadalommal védett technológiák után, de az Ericsson méltánytalanul sokat kér, ezért is mentek a bíróságra.

Azóta történt

Előzmények