Apple: pervesztés és büntetés

Rossz hete van az Apple-nek: Ausztráliában a fogyasztók megtévesztése miatt büntették meg őket, Hollandiában pedig kártérítés megfizetésére kötelezték a céget szabadalomsértés miatt.

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, az ausztrál fogyasztóvédelmi hatóság 2,25 millió ausztrál dollár (mintegy 525 millió forint) bírság kiszabását kérte a bíróságtól az Apple-re, amiért az az országban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas néven hozta forgalomba új táblagépeit. Az eljárás az új iPad mobilinternetre csatlakozni képes kiadása kapcsán indult: az ugyanis – ahogy világszerte – Ausztráliában is „Wi-Fi + 4G” jelzéssel került forgalomba, miközben 4G-hálózaton kizárólag az Egyesült Államokban és Kanadában működik.

Az ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) fogyasztói panaszokra március végén vitte bíróság elé az ügyet. Ennek, illetve a más országokban is megfogalmazott kritikáknak a hatására a cég először pontosította a termékről szóló tájékoztatást, felhívva a figyelmet arra, hogy az iPad Wi-Fi + 4G a nemzetközi piacokon nem használható LTE-hálózatokon, végül május közepén úgy döntött, eltávolítja a termék nevéből a kifogásolt részletet. Azóta a mobilinternet-kapcsolatra képes modell neve világszerte – az Egyesült Államokban is –„iPad Wi-Fi + Cellular”.

A bíróság tegnap hirdette ki határozatát, ebben helyt adtak a panasznak, és a bírság megítélése mellett a 300 ezer ausztrál dolláros (kb. 68 millió forintos) perköltség megfizetésére is kötelezték az Apple-t.

Most épp a Samsung győzött

Hollandiában a hágai bíróságon az Apple és a Samsung között zajlik egy szabadalomsértési per, melynek egyik tárgya az a technológia, amely a táblagépek és az okostelefonok internetre kapcsolódásának egy eleme. A Samsung azt állította, hogy az Apple négy szabadalmát sértette meg, de a bíróság tegnapi döntése szerint csak egyet látnak bizonyítottnak, a másik háromra vonatkozó panaszt elutasították. Habár a szabadalomsértést kimondták, a kártérítés összegét még nem állapították meg, erre a következő kép hónap során kerül sor, fel kell ugyanis mérni, hogy az érintett termékekből az Apple mennyit értékesített Hollandiában 2010 augusztusa óta.

Hága egyébként csak egyike a két cég között dúló szabadalomháború csatatereinek: az Apple és a Samsung tíz országban 30 szabadalom kapcsán perelik egymást kölcsönösen.

Azóta történt

Előzmények