Újabb forduló a szabadalmi háborúban: most az Apple támad

Az Apple tovább folytatja támadását távol-keleti konkurense, a Samsung ellen, most épp az Egyesült Államokban nyújtottak be újabb kereseteket szabadalomsértés miatt egy kaliforniai bíróságon. A vállalat többek között a Galaxy Nexus okostelefon forgalmazásának tiltását kéri, mivel úgy vélik, hogy e készülék kialakításánál a Samsung több, az Apple tulajdonában lévő, az iPhone-on bevezetett megoldást alkalmazott engedély nélkül.

A konkrét keresetben az Ice Cream Sandwich rendszert futtató Nexusról azt állítják, hogy négy szabadalmat sértenek meg vele: a szövegbevitelnél az előzetes javaslatokat, az adatazonosító technológiáét (például a szoftver felismeri, hogy telefonszámról van szó, és ekkor egy közvetlen linket ajánl fel a tárcsázáshoz), egy hangalapú keresési eljárást, melyet az Apple szerint a Siriből loptak el, illetve a képek alapján működő zárfeloldás technológiát is tőlük vették át állítólag.

A keresetben az Apple egy általános rosszindulatú modell alkalmazásával vádolja a Samsungot: szerintük a dél-koreaiak gátlástalanul lemásolják az ő megoldásaikat, majd – kihasználva azt, hogy a fogyasztók az első okostelefonjuk gyártójához ragaszkodnak később is – bekalkulálják az elvesztett szabadalmi perekkel járó költségeket is, és így is jól járnak, mivel akkora forgalmat bonyolítanak le a lopott megoldásoknak is köszönhetően, hogy bőven megéri ezt vállalni. Az Apple ugyanezzel indokolja, hogy igazából pontosan nem tudják megsaccolni, hogy mekkora kárt okoz nekik a Samsung tevékenysége. A keresetben azt is megemlítik, hogy a Samsung termékei reklámhadjáratai során rendszeresen nevetségessé teszi a versenytárs termékeit.

A pontos számot már nehéz meghatározni, de a szabadalmi háború során a két cég már több mint 30 eljárást indított egymás ellen, melyben a másikat lopással vádolják.

Azóta történt

  • A Google megveheti a Motorola szabadalmait

    A felügyelő hatóságok aggodalmaikat fejezték ki, de a további kontrollt hangsúlyozva engedélyezték a Motorola mobilos üzletágának felvásárlását.

  • Az Apple bepereli a csődvédelem alatt álló Kodakot

    A cégek között már dúl egy ideje a szabadalmi háború: a nehéz helyzetben lévő Kodak szeretne nagy összegű kártérítéshez jutni, az Apple minden eszközzel visszatámad.

  • A Microsoft kiakadt a Motorolára

    A vállalat szerint ha a Google tulajdonába került cég elvei általánosak lennének a piacon, a készülékek árának nagyobb részét a szabadalmi díjak tennék ki.

Előzmények