Az Apple bepereli a csődvédelem alatt álló Kodakot

Az Apple tegnap azzal a kéréssel fordult a nemrég csődvédelmet kérő Kodakot felügyelő csődbírósághoz, hogy engedélyezzék a számukra, hogy szabadalomsértési pert indíthassanak az Eastman Kodak Co. ellen, mivel úgy ítélik meg, hogy a nyomtatók, a digitális fényképezőgépek, illetve képkeretek gyártása során a Kodak engedély nélkül használt fel a tulajdonukban lévő technológiákat. A kérelemben kifejtik, hogy bár a csődvédelmi törvény nem tiltja a védelem alatt álló vállalat elleni szabadalmi pereket, az Apple elővigyázatosságból kéri a csődbíróság jóváhagyását, mielőtt két fórumon is bepanaszolják a Kodakot.

A két cég már korábban is pereskedett egymással szabadalmi ügyekben: a kereskedelmi nézeteltérésekben eljáró ITC (International Trade Commission) már elutasította az Apple egy keresetét a Kodakkal szemben, majd az egyre súlyosbodó válságból szabadalmi perek segítségével is kikecmeregni akaró Kodak nyújtott be keresetet az Apple és a HTC ellen januárban – az Apple egy héttel ezelőtt azzal védekezett ez ellen, hogy az ITC nem vizsgálhatja az ügyet, mivel a Kodak csődvédelmet kért, és azt tervezik, hogy szabadalmaikat, illetve a digitális fényképezőgépekkel foglalkozó üzletágukat eladják.

A Kodak néhány nappal később azt válaszolta a vádakra, hogy a csőd nem változtat a szabadalomsértés tényén, a kártérítésre pedig, mely sokat jelentene a nehéz helyzetben lévő cégnek, számítanak. Ebben az ügyben február 23-án dönt az ITC arról, hogy megindítja-e a vizsgálatot.

Azóta történt

Előzmények