A telefonunkat sem hagyja békén a Facebook

Nem ér véget a Facebook adatmódosítással kapcsolatos botránysorozata: előző héten kiderült, hogy a felhasználók egy jelentős részénél változott meg és lett alapértelmezettként beállítva egy új facebook.com-mal végződő e-mail cím. Az akció az emberek tudta nélkül, csendben történt, ami rövid időn belül hatalmas felháborodás hullámot generált. A vállalatot nem hagyta hidegen a negatív reakciók tengere, igaz, válaszával inkább az ártatlanságát próbálta bizonyítani, mintsem a tömeget lecsillapítani. Ha már lúd, akkor legyen kövér, egy újabb lépéssel vágta maga alatt a fát a közösségi oldal: mint kiderült, a megváltozott elérhetőségek az okostelefonunk címjegyzékében is helyet találtak maguknak – ez valahol érthető, ugyanis az androidos/iOS-es Facebook-alkalmazások az egyéb adatok mellett az alapértelmezett e-mailcímet szinkronizálja a készülékre, ám ez jelentősen meglepte azokat, akik nem számoltak ezzel a következménnyel.

A lépés felhasználók egész garmadájának okozott számos kényelmetlen és kellemetlen pillanatot: példának okáért egy Adobe-alkalmazott személyes blogjában arra panaszkodott, hogy a megadott munkahelyi e-mailcímek a kék alternatívára változtak, amitől a már rutinból küldött leveleket nem jutottak el az érintettekhez, sőt hozzá sem érkeztek meg a várt üzenetek. A példahozást színesítendő, egy hacker/blogger azt sérelmezte a legjobban, hogy az új címre beérkező e-mailekről semmiféle külső értesítést nem kap: „a facebook.com-os e-mailcímemre ugyan megérkeznek a levelek, de arról semmiféle tájékoztatást nem kapok az eredeti címemre, ergo a vállalat szerverein nem csak hogy átmennek az információk, de ráadásul még tárolásra is kerülnek, úgy, hogy arról még értesítést sem kapok!” Hogy eloszlassa a kétely egyre sűrűbb ködét, a vállalat némi használati útmutatással szolgált a hétvége folyamán: mint kiderült, az ismerőseink, valamint az ismerőseink ismerőseinek az levelei a megszokott fiókba kerülnek, a többi üzenetre viszont ott az Other (Egyebek) mappa, ami, ha az üzenetküldő felületen vagyunk, bal oldalt található.

Azóta történt

Előzmények

  • A Facebook tagadja, hogy hibázott volna

    A cég álláspontja szerint a felhasználók nem veszik figyelembe a láthatóság és az adatvédelmi jogsértés közötti fogalmi különbségeket.

  • A Facebook olyan, mint egy agyműtét

    A tanárok és a digitális világ viszonyát, a lehetőségeket és a gondokat vitatták meg nemrég egy szakmai összejövetelen, ahol a világ legnagyobb közösségi oldala természetesen központi szerepet játszott.

  • Új e-mail címet kapott minden Facebook-felhasználó

    A közösségi oldal üzenetküldő funkciójának új szolgáltatása kapcsán megváltoztatta alapértelmezett e-mail címünket, ám erről elfelejtette tájékoztatni felhasználóit.