Szakítás, feltámadás, és James Bond lehallgatója

Heti IT café: Tinder, Spotify, rendőrségi kamerák

A világszerte 60 millió felhasználóval rendelkező Spotify ingyenes és fizetős verziója között annyira kicsi a különbség a Universal Music Group szerint, hogy sokan inkább megelégszenek a fizetés nélküli modell használatával, ami a kiadóknak jelentős anyagi kárt okoz. Eddig a zenei streamszolgáltató sikeresen verte vissza a hasonló támadásokat azzal az érvvel, hogy a felhasználók átszoktatása a fizetős modellbe nem történhet drasztikusan, azonban úgy néz ki, hogy ez ma már nem elég a nagy kiadóknak.

Persze ez a megoldás még mindig jobb, mintha az emberek torrenteznének, hiszen így legalább megvan az esélye a fizetős modellre történő váltásnak. Dániában éppen ezért nem is a Spotify a legnagyobb probléma: 12 kalózoldal blokkolásáról döntött a bíróság a héten. Talán meglepő, de akadtak olyanok, akik szerint a hírverés többet árt a legális gazdaságnak, mint amennyit a blokkolással nyernek.

Az illegális fájlcsere mellett a héten arról is tudomást szereztünk, hogy engedély nélküli számítástechnikai boltot fülelt le a NAV. Amellett, hogy hogy nem volt működési engedély és pénztárgép sem, zálogleveleket is találtak, tehát jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja is felmerült. A rendőrség új, intelligens mobilkamerái élesüzemre álltak, a 160 egységgel bővülő eszközparkból így 80 régebbit végre leselejtezhettek.

Codie
Codie [+]

A DIGI felére csökkenti mobil irányba történő hívásdíjait, amire egyrészt az NMHH döntése, másrészt a fogyasztók motiválása sarkallta. A díjcsökkenés április elsejétől lép életbe. A hazai mobilnetes csomagok korlátait ismerve a mobilinternettel netezőknek jó hír, hogy az asztali Chrome is megkapja az adatforgalom csökkentését szolgáló funkciót.

Izraeli kutatók kidolgoztak egy módszert, amivel megfelelő feltételek esetén offline számítógépek is az uralmuk alá hajthatók. A Kaspersky közben arra hívja fel a figyelmet, hogy az internetes tranzakciók akkor is veszélyesek lehetnek, ha csak kis összegeket utalunk, ugyanis nem a mennyiség a lényeg, hanem az elv, ezért interaktív programot indítottak a felhasználók okulására.

Nem csak pénzt lehet bukni az interneten; a társkereső alkalmazások (meg úgy általában a webes kommunikáció) magában hordozzák annak veszélyét, hogy a valóságtól messze álló információkat kapjunk. Erre épített a Tinder kapcsán az a programozó is, aki férfiakat eresztett össze őket abban a hitben tartva, hogy csinos hölgyekkel beszélgetnek. A vicces párbeszédek minket leginkább a chates kitolásokra emlékeztetett.

Egy akkumulátor élete
Egy akkumulátor élete [+]

Egy magyar startup mutatkozott be lapcsaládunkon a héten, amelyik okostelefonról irányítható robottal fejlesztené a gyerekek digitális tudatosságát, illetve játékosan vezetné be őket a programozás rejtelmeibe. Azonban nem kell programozónak lenni, hogy az ember a Linuxot válassza. A legújabb Linux Mint telepítési segédletével vezetett körülmények között válthatnak a felhasználók más operációs rendszerről; hétoldalas bemutatónkban alaposan kiveséztük a témát.

Két érdekes kísérlet borzolta még a kedélyeket a héten. Egyrészt elektronmikroszkóp segítségével mutattuk be, mi történik pontosan egy akkumulátorban, miért veszít kapacitásából töltésről töltésre. Ami azonban még ennél is érdekesebb, az a MIT passzív mikrofonos videós tesztje. Ebből ugyanis kiderült, hogy a Sasszem című filmben látottak a valóságban is működnek, tehát egy chipses zacskó vagy egy szobanövény elegendő lehet az elhangzott mondatok visszanyerésére nagysebességű, de hangtalan videófelvétel esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!