Szakítás, feltámadás, és James Bond lehallgatója

A héten történt: mesteregér, koffer PC, memóriák

Viszonylag nyugodt héten van túl a hardvervilág, vagyis eget rengető bejelentés, világmegváltó fejlesztés nem látott napvilágot, hacsak az Aiwa márkanév visszatérését vagy a HP és a Beats Audio szakítását nem tekintjük annak.

Az Aiwa visszatér
Az Aiwa visszatér

Számos olyan információval lettünk viszont gazdagabbak, amelyek közelebb visznek a Windows 10-hez vagy a DirectX 12 API-hoz. Rögtön a hét elején a Microsoft szolgált némi felvilágosítással az új operációs rendszer IoT verzióról, pontosabban verzióiról, amelyek a kisméretű és beágyazott eszközökre kerülhetnek fel, majd ezt követően két hír is érkezett az új API kapcsán, amiből az egyik a benne rejlő titkos tartalékokat feszegette, míg a másik a megváltozott specifikációkat részletezte a bekötési modellek kapcsán, amivel mostmár a gyártók is elégedettek lesznek.


[+]

A Microsoft háza tájáról némi pletyka is érkezett, ám ezúttal hardveres témában: az új Surface 3 eljövetelét jósolják, ami a Surface Pro 3 kisebbik testvére lesz Intel Core M vagy Atom alapokon. Apropó Intel, a vállalat amellett, hogy új driverekkel rukkolt elő, bejelentette azt is, hogy legyűrte az alaplapgyártókat, így két csúcs Broadwell-K processzor is érkezik az LGA1150 alaplapokba, a többihez viszont új alaplap szükségeltetik majd.

Más úton üldözi a Samsungot V-NAND memóriák terén az Intel és a Micron
Más úton üldözi a Samsungot V-NAND memóriák terén az Intel és a Micron

A memóriapiacon ismét volt mozgolódás, a Hynix ugyanis bejelentette 20 nm-es gyártástechnológiával készülő memórialapkáit, amelyek mind a DDR4, mind pedig a HBM memóriák gyártásánál hasznosak lesznek. A jelek szerint az Intelnél sem tétlenkednek, ugyanis a cég a Micronnal közösen dolgozik a V-NAND memórián, amit érdekes módon más irányból közelítenek meg, mint a Samsung. Ugyanebben a termékkörben jelentős késésben van a Toshiba is, ezt a hátrányt pedig a SanDisk segítségével gőzerővel igyekszenek ledolgozni. Ami viszont az eMMC tárolókat illeti, itt a japán vállalat tartja a tempót, és már az 5.1-es szabványnak megfelelő chipeket terítik.

Logitech MX Master
Logitech MX Master

A termékbejelentések közül a Logitech legújabb professzionális egerét, a Performance MX utódját, az MX Mastert emelnénk ki, amire igen sok újdonságot sikerült felpakolni, valamint figyelmet érdemel, hogy megérkezett az első olyan AMD-s alaplap, ami megkapta az USB 3.1-es csatolót. Ez utóbbi az MSI műhelyéből került ki, és fekete-fehér színösszeállításban pompázik a Krait családnak megfelelően.

Vízhűtéses masina kofferben
Vízhűtéses masina kofferben

Érdekességekből sem volt hiány. Olvasóink figyelmét elsősorban az igencsak mutatós, kofferbe pakolt vízhűtéses PC-re, majd a klaszteres leképezőkkel elérhető gyorsulás demonstrálására készített demóra hívnánk fel, de érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy a világ legjobb szuperszámítógépének miért kihasználatlan számítási kapacitása mintegy 85%-a, és hogy melyik lesz a világ első hollywoodi szuperprodukciója, amit 3D-ben és 120 fps-sel rögzítenek.

Heti IT café: Tinder, Spotify, rendőrségi kamerák

A világszerte 60 millió felhasználóval rendelkező Spotify ingyenes és fizetős verziója között annyira kicsi a különbség a Universal Music Group szerint, hogy sokan inkább megelégszenek a fizetés nélküli modell használatával, ami a kiadóknak jelentős anyagi kárt okoz. Eddig a zenei streamszolgáltató sikeresen verte vissza a hasonló támadásokat azzal az érvvel, hogy a felhasználók átszoktatása a fizetős modellbe nem történhet drasztikusan, azonban úgy néz ki, hogy ez ma már nem elég a nagy kiadóknak.

Persze ez a megoldás még mindig jobb, mintha az emberek torrenteznének, hiszen így legalább megvan az esélye a fizetős modellre történő váltásnak. Dániában éppen ezért nem is a Spotify a legnagyobb probléma: 12 kalózoldal blokkolásáról döntött a bíróság a héten. Talán meglepő, de akadtak olyanok, akik szerint a hírverés többet árt a legális gazdaságnak, mint amennyit a blokkolással nyernek.

Az illegális fájlcsere mellett a héten arról is tudomást szereztünk, hogy engedély nélküli számítástechnikai boltot fülelt le a NAV. Amellett, hogy hogy nem volt működési engedély és pénztárgép sem, zálogleveleket is találtak, tehát jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja is felmerült. A rendőrség új, intelligens mobilkamerái élesüzemre álltak, a 160 egységgel bővülő eszközparkból így 80 régebbit végre leselejtezhettek.

Codie
Codie [+]

A DIGI felére csökkenti mobil irányba történő hívásdíjait, amire egyrészt az NMHH döntése, másrészt a fogyasztók motiválása sarkallta. A díjcsökkenés április elsejétől lép életbe. A hazai mobilnetes csomagok korlátait ismerve a mobilinternettel netezőknek jó hír, hogy az asztali Chrome is megkapja az adatforgalom csökkentését szolgáló funkciót.

Izraeli kutatók kidolgoztak egy módszert, amivel megfelelő feltételek esetén offline számítógépek is az uralmuk alá hajthatók. A Kaspersky közben arra hívja fel a figyelmet, hogy az internetes tranzakciók akkor is veszélyesek lehetnek, ha csak kis összegeket utalunk, ugyanis nem a mennyiség a lényeg, hanem az elv, ezért interaktív programot indítottak a felhasználók okulására.

Nem csak pénzt lehet bukni az interneten; a társkereső alkalmazások (meg úgy általában a webes kommunikáció) magában hordozzák annak veszélyét, hogy a valóságtól messze álló információkat kapjunk. Erre épített a Tinder kapcsán az a programozó is, aki férfiakat eresztett össze őket abban a hitben tartva, hogy csinos hölgyekkel beszélgetnek. A vicces párbeszédek minket leginkább a chates kitolásokra emlékeztetett.

Egy akkumulátor élete
Egy akkumulátor élete [+]

Egy magyar startup mutatkozott be lapcsaládunkon a héten, amelyik okostelefonról irányítható robottal fejlesztené a gyerekek digitális tudatosságát, illetve játékosan vezetné be őket a programozás rejtelmeibe. Azonban nem kell programozónak lenni, hogy az ember a Linuxot válassza. A legújabb Linux Mint telepítési segédletével vezetett körülmények között válthatnak a felhasználók más operációs rendszerről; hétoldalas bemutatónkban alaposan kiveséztük a témát.

Két érdekes kísérlet borzolta még a kedélyeket a héten. Egyrészt elektronmikroszkóp segítségével mutattuk be, mi történik pontosan egy akkumulátorban, miért veszít kapacitásából töltésről töltésre. Ami azonban még ennél is érdekesebb, az a MIT passzív mikrofonos videós tesztje. Ebből ugyanis kiderült, hogy a Sasszem című filmben látottak a valóságban is működnek, tehát egy chipses zacskó vagy egy szobanövény elegendő lehet az elhangzott mondatok visszanyerésére nagysebességű, de hangtalan videófelvétel esetében.

Blogoló: Acer, Fujitsu, Hama

Újabb, nagyon érdekes monitort mutattunk be az Acer blogban, melyről később alaposabb teszt is készült. Az XB270HU egy 27 hüvelykes, 2560x1440 pixel felbontású óriás. Játékosoknak szánják, ezért 144 Hz-es képfrissítésre képes, de ehhez szerencsére nem TN+film, hanem nagyobb betekintési szögeket biztosító AHVA panelt használtak. Különlegessége a monitornak, hogy támogatja az NVIDIA G-Sync technológiáját. További részletek az Acer blogban és a tesztben olvashatóak.

A Fujitsu blogban azt a témát jártunk körül, ami minden márkánál sarkalatos kérdés: ez a garancia. Ha olyan cégről van szó, amelyik jórészt vállalati megrendelőknek kínálja termékeit, nem csoda, hogy az alap, kétéves szervizgarancia csak a jéghegy csúcsa; ez ugyanis több évre bővíthető, különböző konstrukciókkal fejleszthető, de akár azonnali cserét is igényelhetünk, persze mindennek ára van.

Különleges, új, biometrikus azonosítási technológiát prezentált a Fujitsu az idei MWC-n. Az Iris Recognition Technology például arra jó, hogy egyszerűen, csupán egy kamerába nézéssel azonosítsuk magunkat szivárványhártyánk alapján, mondjuk okostelefonunk képernyőzárának feloldásához. A technológia működéséről további részletek a Fujitsu blogban olvashatóak.

Egy újabb uRage gamer egérrel ismerkedtünk meg a Hama blogban. Az Unleashed névre keresztelt egér egy tekintetben úttörő: vezeték nélküli játékos egeret most először kínál a cég. Lényeges paraméterei, mint az Avago optikai érzékelő, az Omron mikrokapcsolók és a rengeteg, programozható gomb rendben vannak, szokatlan extrája, hogy film módba kapcsolható. Részletekért, és egyéb Hama vonatkozású érdekességekért irány a blog!

Daywalker, rudi, -szp-