Szakítás, feltámadás, és James Bond lehallgatója

Hirdetés

A héten történt: mesteregér, koffer PC, memóriák

Viszonylag nyugodt héten van túl a hardvervilág, vagyis eget rengető bejelentés, világmegváltó fejlesztés nem látott napvilágot, hacsak az Aiwa márkanév visszatérését vagy a HP és a Beats Audio szakítását nem tekintjük annak.

Az Aiwa visszatér
Az Aiwa visszatér

Számos olyan információval lettünk viszont gazdagabbak, amelyek közelebb visznek a Windows 10-hez vagy a DirectX 12 API-hoz. Rögtön a hét elején a Microsoft szolgált némi felvilágosítással az új operációs rendszer IoT verzióról, pontosabban verzióiról, amelyek a kisméretű és beágyazott eszközökre kerülhetnek fel, majd ezt követően két hír is érkezett az új API kapcsán, amiből az egyik a benne rejlő titkos tartalékokat feszegette, míg a másik a megváltozott specifikációkat részletezte a bekötési modellek kapcsán, amivel mostmár a gyártók is elégedettek lesznek.


[+]

A Microsoft háza tájáról némi pletyka is érkezett, ám ezúttal hardveres témában: az új Surface 3 eljövetelét jósolják, ami a Surface Pro 3 kisebbik testvére lesz Intel Core M vagy Atom alapokon. Apropó Intel, a vállalat amellett, hogy új driverekkel rukkolt elő, bejelentette azt is, hogy legyűrte az alaplapgyártókat, így két csúcs Broadwell-K processzor is érkezik az LGA1150 alaplapokba, a többihez viszont új alaplap szükségeltetik majd.

Más úton üldözi a Samsungot V-NAND memóriák terén az Intel és a Micron
Más úton üldözi a Samsungot V-NAND memóriák terén az Intel és a Micron

A memóriapiacon ismét volt mozgolódás, a Hynix ugyanis bejelentette 20 nm-es gyártástechnológiával készülő memórialapkáit, amelyek mind a DDR4, mind pedig a HBM memóriák gyártásánál hasznosak lesznek. A jelek szerint az Intelnél sem tétlenkednek, ugyanis a cég a Micronnal közösen dolgozik a V-NAND memórián, amit érdekes módon más irányból közelítenek meg, mint a Samsung. Ugyanebben a termékkörben jelentős késésben van a Toshiba is, ezt a hátrányt pedig a SanDisk segítségével gőzerővel igyekszenek ledolgozni. Ami viszont az eMMC tárolókat illeti, itt a japán vállalat tartja a tempót, és már az 5.1-es szabványnak megfelelő chipeket terítik.

Logitech MX Master
Logitech MX Master

A termékbejelentések közül a Logitech legújabb professzionális egerét, a Performance MX utódját, az MX Mastert emelnénk ki, amire igen sok újdonságot sikerült felpakolni, valamint figyelmet érdemel, hogy megérkezett az első olyan AMD-s alaplap, ami megkapta az USB 3.1-es csatolót. Ez utóbbi az MSI műhelyéből került ki, és fekete-fehér színösszeállításban pompázik a Krait családnak megfelelően.

Vízhűtéses masina kofferben
Vízhűtéses masina kofferben

Érdekességekből sem volt hiány. Olvasóink figyelmét elsősorban az igencsak mutatós, kofferbe pakolt vízhűtéses PC-re, majd a klaszteres leképezőkkel elérhető gyorsulás demonstrálására készített demóra hívnánk fel, de érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy a világ legjobb szuperszámítógépének miért kihasználatlan számítási kapacitása mintegy 85%-a, és hogy melyik lesz a világ első hollywoodi szuperprodukciója, amit 3D-ben és 120 fps-sel rögzítenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!