Mozilla blog: a Firefox OS tesztje mobilon

Kell nekem egy Firefox OS

A tavaly már ismertetett Firefox OS rendszerrel érdekes feladatot vállalt magára a Mozilla, amikor a sikeres kísérlet után elhatározta, hogy platformfejlesztőként lép be az amúgy is zsúfolt mobiltelefon piacra. A Mozilla célja – a kiáltványával összhangban – a nyitottság, az innovativitás és a közösség elveinek meghonosítsa a mobiltelefonos világban is. A Boot2Gecko (B2G vagy Boot-to-Gecko) projekt az Open Web építőköveinek számító HTML5, CSS, JavaScript, vagy a WebAPI és más nyílt szabványok (és szabványtervezetek) felhasználásával építi fel az eddigieknél sokkal nyíltabb operációs rendszert okostelefonok számára. Az iparág kedvezően fogadta a szabad ökoszisztéma megteremtésére irányuló erőfeszítéseket, ennek megfelelően nagyobb partnereket is sikerült megnyerni az ügynek: a Deutsche Telekom, az Etisalat, a Smart, a Sprint, a Telecom Italia, a Telefónica és a Telenor biztosította támogatásáról az új rendszert – amelyet, a rokonságát egyértelműen felfedve, Firefox OS-nek nevezett át a Mozilla. A végfelhasználóknak szánt készülékek még idén, a TCL Communication Technology (Alcatel), valamint a ZTE segítségével fognak eljutni a boltokba. A fejlesztőknek szánt két készüléket a Geeksphone már bemutatta, és a hírek szerint még februárban megkezdődik a megrendelések kiszállítása.

Kell nekem egy Firefox OS

A hamarosan megjelenő Geeksphone-okra történő várakozás mellett azonban sokkal több megoldás is van a Firefox OS felépítésére, futtatására, hibajavításra és webalkalmazások fejlesztésére. Ezeket a lehetőségeket a Mozilla különféle szintekre osztotta. Az első szinten találhatóak meg a Firefox OS-hez szánt készülékek. Ide tartoznak a házon belüli fejlesztői telefonok és rendszerek, illetve az emulátorok, szimulátorok:

  • Unagi és Otoro telefonok

Az Unagi és az Otoro telefonokat számos fejlesztő (Firefox OS-fejlesztő is) használja mint tesztelő és fejlesztő platformot. A készülékek belépő- és középkategóriás okostelefonok

A Pandaboard egy OMAP 4 architektúrán alapuló fejlesztői alaplap, amelyet mobilplatformok fejlesztésére használnak

Két emulátor érhető el, az egyik ARM, a másik x86 kódot futtat. A Mozilla elsősorban a lassabb, de a végső platformhoz közelebb álló ARM-verziót javasolja

A Firefox OS lehetőséget biztosít arra, hogy a rendszer alapját adó Gonk réteget (kernel, HAL) egy XULRunner alkalmazással cseréljük le. Ez futtatja a megjelenést leképző Gecko böngészőmotort és a Gaia felhasználói felületet. Az aktuális desktop kliens letölthető innen: https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/b2g/nightly/latest-mozilla-central/

Ebből a verzióból naponta érkeznek új kiadások, ahogy az a Nightly-jellegű termékeknél megszokott.

Ez a módozat annyira egyszerű, hogy segítségével pár kattintással összeállíthat magának mindenki egy Firefoxból indítható asztal klienst, és még az indítás is pofonegyszerű lesz. A környezet kialakításához nincs más feladat, csak:

  1. Le kell tölteni a Kiegészítők webhelyről a Firefox OS Simulatort, majd telepíteni kell a kiterjesztést
  2. Sikeres telepítés után az Eszközök → Webfejlesztő → Firefox OS Simulator helyről elindítható a szimulátor felülete
  3. A bal oldalon látható állapotjelzőn a „Stopped” gombra kattintva indítható a szimulátor. Ugyanezen a lapon, de jobb oldalon további webalkalmazásokat (app) telepíthetünk a szimulátorra.

A második vonalban a Samsung Nexus S és Samsung Nexus S 4G telefonok vannak, amelyeket újra lehet flashelni B2G, Firefox OS ROM-mal, és így képesek jól üzemelni Firefox OS-szel is. A fejlesztők ezeket a készülékeket aktívan használják, így a hozzá tartozó képfájlok is működőképesek.

A harmadik vonalban vannak a Samsung Galaxy S2 és Samsung Galaxy Nexus telefonok. Ezeket csak elvétve használják a fejlesztők, így az aktuális Firefox OS-szel való működtetésük nem biztos, hogy lehetséges.

Fontos megjegyezni, hogy csak az Android 4 (azaz Ice Cream Sandwich) rendszert futtató rendszereken cserélhető le az operációs rendszer Firefox OS-re. A korábbi Androiddal rendelkező telefonokat frissíteni kell.

A legegyszerűbb megoldás

Az alkalmazásfejlesztők számára legegyszerűbb mód a Firefox OS Simulator használata. Ebben már akár ma megkezdhető a Firefox OS kipróbálása, hibáinak jelentése, vagy éppen webalkalmazások fejlesztése. Hibakereséshez hasznos információkat a Webfejlesztő eszközök közül elérhető Hibakonzol is adhat.

Az Unagi készülék

A februári FOSDEM konferencián – amely már Európa legnagyobb szabad szoftveres találkozója – került a kezembe az Unagi készülék. A FOSDEM 2001 óta a szabad szoftveres fejlesztők, rajongók és felhasználók összeurópai találkozója, amely évente 4000 embert lát vendégül, és az izgalmas, sok teremben folyó előadások mellet lehetőséget biztosít a workshopokon való részvételre és a közösség tagjainak személyes találkozójára is. Ha még nem jártál a brüsszeli FOSDEM-en, érdemes lehet megcélozni a következő év februárjában.

Az Unagi készülékkel kapcsolatos első benyomások pozitívak voltak, de látszott, hogy ez a készülék inkább a egy olcsó kategóriába tartozó mobiltelefon. Az enyhén gyöngyház hatású fehér színű készülékház nem prémium anyagok felhasználásával készült. De itt rögtön meg kell jegyezni két tényt:

  • az Unagi nem kereskedelmi forgalomba kerülő telefonmodell, csak egy fejlesztői telefon
  • a Mozilla jelenlegi céljai szerint Firefox OS a tömegek, mindenki telefonja kíván lenni. Ennek megfelelően az elsődleges cél az olcsó előállíthatóság, illetve hogy a Firefox OS jól fusson szerény hardveres képességekkel bíró telefonokon is

A fehér telefon a szélek felé mindenhol lekerekített, s testén körbe, az élek mentén egy ezüstös betétet fog közre. Ezüstös az összes gomb a telefon oldalán, a bal oldali hangerőszabályzó kétirányú gombjától kezdve, a fent, jobb oldalon található bekapcsoló gombig. A telefon amúgy nincs túlzsúfolva gombokkal – ez a kettő található rajta. Kívülről már csak a jobb oldalon fedetlenül álló micro USB port és a készülék tetején a bekapcsoló gombbal körszimmetrikusan elhelyezett kombinált fejhallgató és FM antennacsatlakozó kapott helyet.

firefox os

A készülék kijelzője vastag fekete keretet kapott. A fekete határhoz igazították fent a hangszórót, és a közelében helyeztek el állapotjelző LED-et is. Egy aprócska lyuk rejti el a telefon alján a mikrofont. A kijelző alatt közvetlenül kapott helyet az androidos telefonokra oly jellemző, négy elemből álló, érintésre működő „gombsor”. A telefon használata során ebből csak a főképernyőre visszajuttató és a hosszú érintés mellett a alkalmazások közötti váltásra vagy az alkalmazások bezárására szolgáló „Home” gomb működik. Az internetes forrásokból kiderült, hogy 3,5"-os kapacitív érintőkijelző IPS panellel üzemel és felbontása 320 x 480 pixel.

firefox os

Az eszköz hátoldalán legfelül a kamera van, amely 5 megapixeles. A hátlap alján egy vízszintes rés található a kihangosítás hangszórójának. A kettő között helyezkedik el telefon hátlapja, amely egy műanyag lap, és amelyet csak könnyed műanyag nyelvei tartanak a helyén. A hátlap eltávolításával láthatójává válik a szerkezet eredete, hiszen a kis készülék Kínában, a ZTE gyárában látta meg a napvilágot. Jó pontnak számít, hogy a memóriakártya a csúsztatós megoldással az akkumulátor kivétele nélkül cserélhető. A SIM kártya cseréjéhez azonban el kell távolítani a mai szemmel nézve kicsi erőforrást. Az 1400 mAh-s akkumulátor eltávolítása után még többet tudunk meg a készülékről, amelyet a török szolgáltató a Turkcell vett a nevére és keresztelt el Maxi Plus 5-nek.

A telefon fekete színben is létezik a szolgáltatónál, íme:

turkcell

Az elnevezésből és az operátori szokásokból sejthető, hogy ez nem a ZTE csúcskészülékeinek egyike, hanem azok számára nyújt megoldást, akik költséghatékonyan szeretnének okostelefonhoz jutni. A készülék a következő paraméterekkel rendelkezik:

Kompatibilitás: 850, 900, 1800, 1900, 3G/UMTS2100, HSDPA2100, UMTS/3G 900
Tömeg: 128 g
Méret: 115,2 mm x 62 mm x 11,5 mm
Érintőkijelző: TFT, IPS panel, kapacitív, 256 ezer színű
Processzor: 800 MHz, Qualcomm
Belső memória: 512 MB RAM, 4 GB ROM
Külső memória: microSD kártya vagy microSDHC kártya, 32 GB maximum, 4 GB
Kamera: 5 megapixel
Infraport: nincs
Bluetooth (BT): van
Csatlakozók: micro USB és fejhallgató

Első indulás

A telefon első bekapcsoláskor vagy frissített firmware telepítésekor a telefon az első indulás alkalmazással indul el. Itt beállíthatjuk a telefon alapértelmezett nyelvét, a dátumot, az időt és az időzónát, megadhatjuk a wifikapcsolatot, névjegyeket importálhatunk a SIM-kártyáról és a Facebook-fiókunkból. A telefon részletesen ismerteti az adatkezelési szabályzatot, illetve felajánlja, hogy anonim adatok közlésével, hibajelentéssel járuljunk hozzá a Firefox OS fejlesztéséhez. Az ezek után megjelenő telefonismertető indításával pár alapvető funkcióról kaphatunk egy-egy rövid bemutatást. A telefon használatbavétele során nyugodtan válasszuk a magyar nyelvet, mert a hazai fordítócsoport munkája révén naprakész és használható a magyar fordítás is. (A fordítók egyébként örömmel várnak minden segítő szándékú javaslatot a fordítással kapcsolatban itt a fórumban, vagy az OpenScope hibajegykezelő rendszerben.

firefox os

firefox os

firefox os

Indulás

A telefon indulása bő 30 másodpercet vesz igénybe. Miután elindult, a zárolási képernyő jelenik meg. Az indulás után a telefon gyorsan és akadás mentesen hajtja végre a parancsainkat.

firefox os

Az ujjunkat alulról húzva tudjuk a zárolási képernyőt feloldani. A zárolási képernyő feloldásakor választhatunk, hogy a telefon főmenüjét (jobb oldali gomb) vagy kameráját (bal oldali gomb) szeretnénk azonnal elérni.

firefox os

Menürendszer

A főmenüt választva a láthatóvá válik a rendszer kezdőképernyője. Ide bármikor visszatérhetünk a „Home” gomb lenyomásával. A felhasználó által kiválasztható háttér előtt a dátum és az óra jelenik meg. Felül a rendszer értesítési területe van, ahol már sorakoznak az akkumulátorral, térerővel (a képen éppen SIM-kártya nélkül), értesítésekkel kapcsolatos piktogramok. Alul az indítópult, ahova – a gyorsabb elérés érdekében – kimozgathatjuk az ikonokat. Több ikon is elhelyezhető itt, mint amennyi kifér, mert van lehetőség az „indítópult” oldalirányú görgetésére.

firefox os

A kezdőképernyőről jobbra csúsztatással alkalmazások érhetők el. Az alkalmazásoknak nincs külön gyűjtőhelyük, minden telepített alkalmazás itt, a jobboldali lapokon jelenik meg. Alapból két lappal indul a rendszer, de a felhasználó az alkalmazások ikonjainak jobbra húzásával újabb lapokat nyithat. Az alkalmazások ikonjainak törlésével az appok is eltávolításra kerülnek. Almappák létrehozására nincs mód, s nyoma sincs olyan lehetőségnek, hogy a gyorstárcsázáshoz névjegyeket helyezzük ki ide.

firefox os

A kezdőképernyőn balra csúsztatással egy hasznos linkeket összegyűjtő alkalmazás, az Everything.me érhető el. Ez egy olyan alkalmazás, amely témák szerint rendezve biztosít hozzáférést az internetes szolgáltatásokhoz és a telefonra telepített webappokhoz.

firefox os

firefox os

Innen egyszerűen hozzáadható bármelyik szolgáltatás az alkalmazásikonokhoz.

firefox os

A képernyő tetejétől lefelé húzással elérhető értesítési terület hasonlít az androidos rendszereknél megszokott megoldásra. Az értesítések szövegesen, listában jelennek meg, az idejükkel együtt.

firefox os

Lent gombokkal ki- és bekapcsolható a wifi, az energiatakarékos mód, a Bluetooth és repülő mód, valamint egy kattintással elérhetők a beállítások is.

firefox os

firefox os

A Beállításokban részletesen konfigurálhatjuk a telefont. Az összes fontosnak tűnő funkció beállítható, a PIN kód kezelésétől kezdve, a wifibeállításokon át, a testreszabási lehetőségeken keresztül, az alkalmazások jogosultságainak kezeléséig. Olyan, a Firefoxra jellemző beállítások is helyet kaptak itt, mint a „Ne kövessenek” szolgáltatás.

firefox os

firefox os

firefox os

Alkalmazások

A telefonon alapból telepítve van pár – a telefonoktól elvárt – alkalmazás.

Az indítópulton alapból négy alkalmazás van:

Az első a tárcsázó. A hagyományos tárcsázóból egy gomb lenyomásával mehetünk át a névjegyekhez és a hívásnaplóba, vagy vissza.

firefox os

firefox os

A második gomb az SMS írására való alkalmazáshoz vezet.

firefox os

firefox os

A névjegyeknél minden fontos tulajdonságot megadhatunk a kontakthoz, de egyedi mező felvételére nincs mód. A hívásnapló két szűrést tud, az egyikben minden esemény megjelenik, a másodikban csak a nem fogadott hívások.

firefox os

firefox os

A negyedik mi más lehetne, mint a webböngésző? Ez a telefon erőforrásaihoz mérten nagyon gyors: gyorsan indul, gyorsan reagál a felhasználói interakcióra. Nem véletlen, hiszen ha úgy nézzük: az egész telefon egy böngésző, amin a böngésző elindítása egy új lap megnyitásának felel meg. A böngésző – összehasonlítva a Firefox mobilverziójával – ugyanúgy képes több lapot kezelni, illetve támogatja a modern szabványokat, de a beállítási lehetőségei sokkal szűkebbre vannak szabva. Az az érzése támad az embernek, mintha ez az androidos böngésző kistestvére lenne.

firefox os

A „Galéria” alkalmazásban a telefonon a Média tárterületen lévő képeket nézhetjük meg. Innen megoszthatjuk vagy törölhetjük a kiválasztott képeket. A galériába bekerül az összes memóriakártyára feltett kép is. Ide kerülnek a „Kamera” alkalmazással készült képek is.

firefox os

A „Kamera” segítségével képeket és videókat készíthetünk. Beállítási lehetőséget nem kínál fel a rendszer.

firefox os

Az első oldalon még a Nokia szolgáltatását használót „HERE Maps” alkalmazás van. Az alkalmazás a Nokia-telefonokról ismert navigációt kínálja a felhasználóknak útvonaltervezéssel, navigációval és akár offline térképletöltési megoldással. Ez utóbbi viszont csak a képernyőn megadott területet tölti le az aktuális nagyságnak megfelelő részletességgel. A Navigáció ugyan nem hangos, illetve nincs a térképmódon kívül egyéb, ám az autós közlekedés mellett választhatjuk a gyalogos és tömegközlekedéses útbaigazítást is, ahol részletes információt kapunk nemcsak az utcanevekről, hanem a igénybevehető tömegközlekedési eszközökről is.

firefox os

firefox os

firefox os

A második oldalon a található a „Naptár”, amelyben játszik könnyedséggel tekinthetjük át a napi, heti és havi teendőinket - egyébként vehetünk fel eseményeket akár több naptárba is (offline és online is).

firefox os

firefox os

firefox os

firefox os

Hiányosság, hogy nem adhatunk meg ismétlődéseket.

Az „Óra” alkalmazásban beállíthatjuk az időt, és megadhatunk riasztást is, amely egyelőre csak a telefon saját hangjaival riaszt. Az „Óra” alkalmazásban megadhatunk ismétlődést, heti periódusban.

A „Zene” és „Videó” alkalmazás – akárcsak a „Galéria” – a Média-tárterületről képes lejátszani zenéket és videókat, egyszerű, de kényelmes felületen. A zenelejátszás folyamatos, nyugodtan váltogathatunk a telefonon párhuzamosan futóalkalmazások között.

firefox os

firefox os

firefox os

A „Költségek” alkalmazással az adat és hangbeszélgetési fogyasztásunkról olvashatunk kimutatásokat.

A „Levelező” pedig egy pehelysúlyú IMAP és SMTP, valamint ActiveSync-képes levelező alkalmazás.

A Beállítások → App jogosultságok oldalon be lehet állítani,hogy melyik alkalmazás mihez férjen hozzá. Egyelőre ez a beállítás csak a földrajzi hely megosztásával kapcsolatos beállításaira szorítkozik. Az alkalmazások ugyanezen az oldalon távolíthatóak el.

Összegzés

Alkalmazás-ökoszisztéma

A Mozilla célja, egy szabad és nyílt rendszer építése. A mostani mobiltelefonos operációs rendszereket kiegészítő alkalmazásboltok mind zártak, a Firefox Marketplace viszont nyílt lesz – minden tekintetben. Az ide feltöltött alkalmazások webalkalmazások lesznek, amelyek a „nyílt web” komponenseiből épülnek fel: HTML5-ből, CSS3-ból, JavaScriptből. Ezek az alkalmazások asztali böngészőktől egészen a mobil eszközökig mindenhol működőképesek lehetnek. Természetesen van lehetőség fizetős alkalmazások létrehozására és menedzselésére is. Ehhez a közös munkához várja a Mozilla a fejlesztők és hozzájárulók közreműködését is. Akit érdekel a Webes alkalmazások létrehozásának mikéntje, itt találhat megfelelő leírást az első lépések megtételéhez.

Telefon üzemmódok

A telefon üzemmódjait a bekapcsoló gomb lenyomásával is szabályozhatjuk: elnémíthatjuk, bekapcsolhatjuk a repülőmódot és kikapcsolhatjuk a telefont.

firefox os

Tapasztalatok

Le kell szögezni, hogy ezek a tapasztalatok az alfa és a béta állapot között lévő telefonról származnak, ahol a Firefox OS egy ideiglenesnek tekintethető hardveren fut.

A telefon általánosságban gyors és reszponzív. A készülék több appot is futtathat párhuzamosan, amelyek között a „Home” gomb hosszú lenyomásával válthatunk, és ugyanitt zárhatjuk is be őket (vagy az alkalmazásokból). Sok app esetén azért érezhető a lassulás – és érdekes módon a Beállítások ablak első megjelenése is lassú. A telefon túl sok testreszabási lehetőséget nem kínál, és nem lehet megtudni azt sem, hogy hogyan áll az erőforrásaival, bár a felhasználók számára gyakrabban szükséges kiadási és tárterületi információk igen részletesek. A közel kéthetes tesztelés időszakban, amíg a tapasztalatokat gyűjtöttem a telefon nem indult újra, nem fagyott le, de olyat tapasztaltam, hogy egy-egy alkalmazás lefagy, amelyet aztán be tudunk zárni.

A hardver kezelése a Firefox OS részéről stabil. Jól és hatékonyan működött a wifi és a Bluetooth, jók voltak a hívásindítással és -fogadással kapcsolatos felhasználói tapasztalatok is. A GPS is megfelelően működött, és kellemes volt a tapasztalat a beépített navigációval. Szerencsére nem mindenki akar új térképszoftvert fejleszteni.

A felület egyszerű és világos, de néhol a szövegek túl szélesek, kilógnak, és nincs a Firefox OS-ben olyan megoldás, hogy az ilyen szövegeket görgesse. Pár logikátlanság azért akad, például, hogy a legtöbb alkalmazásban visszalépni a bal felső „<” gombbal lehet, de a főmenübe nem lehet visszalépni ilyen módon. A névjegyekből és a tárcsázóból viszont csak a „Home” gomb segítségével lehet visszalépni egy almenükből is.

Összességében nekem tetszett a telefon és Firefox OS rendszer is. Egyszerű, megbízható és könnyen használható. Alapból nem lehet túl sok mindent állítani, de talán ez is nem baj. Persze kérdés, hogy a felhasználók nagy tömegének mi az elvárása. Úgy gondolom, a Mozilla megtette a legfontosabb lépéseket, hogy a tömegek számára vonzó mobilos platformot építsen fel. Kérdés, hogy az egyszerű telefon, a nyílt szabványon alapuló megoldások és a könnyedén létrehozható webappok végül mennyire lesznek sikeresek. Vajon a gigantikus vállalatóriásokkal szemben sikerülhet-e az a bravúr, ami a Firefoxszal sikerülhetett? Én nagyon remélem, hogy igen.

Azóta történt

Előzmények