Mozilla blog: PDF-megjelenítővel erősít az új Firefox

Megjelent a legújabb Firefox, amely továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, de elérhető a kiadásban megoldott összes hibajegy listája is.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

Jó pár verzió óta bekerült már a PDF.js a Firefoxba, amelyet a béta-verzióban bekapcsoltak már a fejlesztők, így várható volt, hogy a véglegesben elérhetővé válik a széles felhasználói közösség számára is. A megjelenítő lelke a pdf.js, amely a JavaScript segítségével képzi le HTML/CSS tartalommá a megjelenítendő PDF-állományokat. A megoldás előnye, hogy a PDF-fájlok a böngészési folyamat részeként jelennek meg a programban, külső bővítmény vagy program elindítása nélkül. Így javul a böngészési élmény, biztonságosabb lehet a PDF-fájlok használata, amelyek aztán a böngészőből nyomtathatóak vagy letölthetőek a számítógépre. Az Andreas Gal és Chris Jones vezetésével elindított PDF.js projekt a Mozilla Labs keretein belül fejlődött a most közzétett szintre. A komplex PDF-fájlok leképzése is sikerül neki, noha egy picit lassan.

Emellett javult az asztali Firefox indulási teljesítménye is. A webfejlesztők és kiterjesztés-fejlesztők számára kellemes újdonság lehet, hogy Webkonzol már külső eszközökhöz is képes csatlakozni, ami lehet egy mobilon futó androidos Firefox vagy éppen egy Firefox OS-t futtató telefon is. Elérhető továbbá egy Browser Debugger is, amellyel kiterjesztés-fejlesztők és böngészőfejlesztők élete válik egyszerűbbé. Mindekét funkciót az about:config oldalon kell engedélyezni a kiadási megjegyzésben ismertetett módon.

A mobilos Firefox teljesítményigénye csökkent, így már 600 MHz-es processzorral szerelt mobiltelefonokon is elindul. Támogatja a témák használatát, valamint a hagyományos és az egyszerűsített kínai nyelvet. A böngészőplatformot érintő változásokról szintén a kiadási megjegyzések adnak támpontot a fejlesztőknek.

Előzmények